Liga “Habitat” solicită mărirea bugetului alocat izolării termice a blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Asociaţiilor de Proprietari “Habitat” solicită “mărirea semnificativă” a bugetului acordat programului pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Potrivit asociaţiei, suma de 150 de milioane de lei alocată în acest an şi prevăzută şi pentru 2012 pentru program este “o glumă”, în 2011 fiind realizate doar 29.000 de apartamente (aproximativ 290 de clădiri) dintre cele 8.000.000 de apartamente (aproximativ 80.000 de clădiri). “În ritmul acesta vom termina reabilitarea termică în câteva sute de ani”, afirmă asociaţia. “România are obligaţii clare în domeniul creşterii performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi cu toate acestea constatăm o desconsiderare evidentă a acestui domeniu. Apreciind o medie de cheltuieli de 3.600 de euro pe apartament pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică necesarul de investiţii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenţă este de circa cinci miliarde de euro”, mai afirmă “Habitat”.

Conform Ligii, dacă se consideră că cinci ani este perioada optimă de realizare a reabilitării termice a celor 1,4 milioane de apartamente (adica aproximativ 280.000 de apartamente pe an) aflate într-o situaţie avansată de degradare, atunci bugetul anual ar trebui să fie de aproximativ 500 de milioane de euro (două miliarde de lei).

“Habitat” propune schimbarea radicală a schemelor de finaţare prin realizarea unei scheme unitare prin care să se regăsească, într-o proporţie dată de venitul mediu pe menbru de familie, şi sumele nerambursabile şi împrumuturile cu dobândă subvenţionată de stat şi garantate de stat.

Liga mai afirmă că asociaţiile de proprietari care au resursele necesare pentru a realiza din banii lor lucrările ar trebui să benficieze gratuit de auditul energetic şi de proiect. Totodată, conform asociaţiei, proprietarii care investesc în măsuri de eficienţă energetică ar trebui să beneficieze de deducere din impozitul pe venit până la contravaloarea de 500 de euro pe an. “Habitat” mai solicită şi TVA zero pentru lucrările de reabilitare şi pentru materialele de construcţii folosite la reabilitare. Liga mai consideră că trebuie standardizate pachete de măsuri de reabilitare ce pot fi aplicate blocurilor construite după proiecte tip astfel încât să scadă costurile de auditare şi proiectare.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite