Facultăţile de stat, de două ori mai scumpe ca cele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile particulare din Bucureşti nu au crescut taxele pentru a nu pierde studenţi. Învăţământul la stat a ajuns să coste astfel aproape de două ori mai mult ca la privat.

Învăţământul superior de stat a ajuns un lux. La Universitatea particulară  Bioterra, taxa de şcolarizare costă 1.600 de lei pe an la Facultatea de Drept, în timp ce la Universitatea din Bucureşti, la aceeaşi facultate, taxa este aproape dublă- 3.100 de lei.
 
La Universitatea „Dimitrie Cantemir“, taxa de şcolarizare este de aproape 1.900 de lei anual la Finanţe-Bănci, în timp ce la aceeaşi facultate dar din cadrul Academiei de Studii Economice, taxa de şcolarizare este de 3.000 de lei.

Taxe neschimbate

La Universitatea „Dimitrie Cantemir“ s-au înscris circa 3.000 de studenţi pe cele 5.000 de locuri, în condiţiile în care înscrierile durează până în septembrie.
„Nu am mai mărit taxa de şcolarizare de cinci ani şi, pe fondul crizei economice, nu intenţionăm să o mărim“, a explicat rectorul instituţiei de învăţământ, Corina Dumitrescu. Astfel, taxa de şcolarizare la „Dimitrie Cantemir“ este de doar 350 de euro pe an pentru cursurile la zi la Facultatea de Ştiinţe Politice, adică circa 1.500 de lei, în condiţiile în care acceaşi facultate costă pe an la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative cu 1.000 de lei mai mult.

Subvenţia, vinovată de scumpire la stat
Reprezentanţii universităţilor de stat susţin că taxele stabilite sunt comparabile cu subvenţia pe care o primesc de la stat pentru fiecare student.

„Dacă studenţii cu taxă ar plăti mai puţin, în realitate ar fi finanţaţi din banii publici. De aceea taxa trebuie să fie egală cu finanţarea de la buget. Aceasta a crescut constant în ultimii ani”, se arată în răspunsul Universităţii din Bucureşti. Cu toate că la unele specializări, Universitatea din Bucureşti a înregistrat înscrieri record, mii de locuri la taxă au rămas neocupate, iar instituţia de învăţământ va organiza admitere în toamnă. Taxa de şcolarizare a fost mărită aici cu 600 de lei pe an.

„Contează diploma de absolvire“
Dacă foarte mulţi tineri aleg din start universităţi particulare, tocmai datorită taxei de şcolarizare accesibile, pentru alţii contează prestigiul instituţiei de învăţământ.
“Eu am dat la Universitatea din Bucureşti şi la ASE. Am intrat la taxă şi rămân la ASE. Chiar dacă la particulară aş plăti mai puţin, pentru mine e importantă diploma de la sfârşit. Una e să scrie pe ea o universitate oarecare particulară, alta este una de stat, renumită. Dacă tot fac o facultate, măcar să fie bună”, a spus Adrian din Bucureşti, care a susţinut anul acesta Bacalaureatul şi admiterea la facultate.

Preţuri facultăţi la privat şi la stat
Facultatea de Drept Universitatea „Dimitrie Cantemir“ :1.600 de lei    Universitatea din Bucureşti: 3.100 de lei

Facultatea de Finanţe-Bănci Universitatea Bioterra: 1.900 de lei    Academia de Studii Economice: 3.000 de lei

Facultatea de Ştiinţe
Politice Universitatea „Dimitrie Cantemir“ :1.500 de lei    SNSPA: 2.500 de lei

Facultatea de Ştiinţe Economice  Universitatea „Nicolae Titulescu“: 1.600 de lei  Academia de Studii Economice: 3.000 de lei


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite