Bucureşti: Capitala jazz-ului timp de zece zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din 2010 Bucharest Spring Jazz începe miercuri, 5 mai. Biletele costă între 75 şi 350 de lei. Ateneul Român şi Sala Palatului vor fi gazdele unuia dintre cele mai importante evenimente jazzistice din România. Legendele Yusef Lateef Quartet şi Pharoah Sanders Quartet sunt cap de afiş.

Primul concert programat este cel susţinut de Teodora Enache şi cvartetul Darius Brubeck, miercuri, de la ora 20.00, pe scena Ateneului Român. „A doua Ella Fitzgerald“, aşa cum au numit-o criticii pe Teodora Enache, a debutat în 1993, la Festivalul de Jazz de la Sibiu. Johnny Griffin spunea despre româncă: „cântă cu inima“.

Artista a fost prezentă pe scene din toată ţara, dar şi în străinătate. I-a avut ca parteneri pe Johnny Răducanu sau Ovidiu Lipan Ţăndărică. America a devenit a doua ei casă, acolo unde a fost recompensată cu numeroase premii. Între 2008 şi 2009, Teodora s-a retras de pe scenă. Acum, ea revine pe scena muzicală cu un recital susţinut alături de Darius Brubeck Quartet. Fostul director al Centrului pentru Jazz şi muzică populară din Durban, Africa de Sud, s-a dedicat, începând cu 2006, unei activităţi concertistice prin toată lumea. Preţul biletelor pentru prima seară de festival este de 100, 150 şi 200 de lei.

Trei ore de jazz pe seară



În programul festivalului se anunţă alte concerte de neratat: Yusef Lateef Quartet şi Pharoah Sanders Quartet, la 11 mai, la Sala Palatului şi Roy Hargrove, 12 mai, Sala Palatului.

Fiecare recital durează minimum 90 de minute, şi va exista o pauză între cele două recitaluri, spectatorii putându-se bucura, astfel, de cel puţin trei ore de jazz de cea mai bună calitate. Saxofonistul Yusef Lateef s-a format ca artist în mediul efervescent din Detroit-ul anilor ’30. În 1949 este invitat să se alăture trupei Dizziy Gillespie Orchestra şi îşi continuă studiile muzicale, abordând şi alte instrumente de suflat. La rândul său, Pharoah Sanders s-a format la şcoala de jazz a lui John Coltrane, în anii ’60, şi este considerat unul dintre cei mai titraţi saxofonişti ai lumii.
 
Ziua trompetiştilor

Bucharest Spring Jazz  îi aduce pe scena Sălii Palatului pe Russell Gunn şi Roy Hargrove Quintet. Tehnica lui Russell Gunn, cel care are un album-tribut dedicat legendarului Miles Davis, prezintă influenţe cubaneze, afro, braziliene, dar şi puternice accente venite din zona modernă a muzicii, totul combinat într-un jazz progresiv care i-a adus şi foarte mulţi admiratori. Trompetistul Roy Hargrove a cântat alături de Herbie Hancock, Michael Brecker, Jesus Valdes, Horatio Hernandez. Cei doi sunt programaţi să cânte la 12 mai.

Biletele pentru Bucharest Spring Jazz Festival sunt disponibile în reţeaua magazinelor Eventim, Germanos şi Vodafone, în librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la casa de bilete a Sălii Palatului sau online, pe site-urile www.bilete.ro şi www.eventim.ro.

Preţul unui bilet este în funcţie de categorie:
Categoria I - 350 lei
Categoria II - 250 lei
Categoria III - 200 lei
Categoria IV - 175 lei
Categoria V - 150 lei
Categoria VI -100 lei
Categoria VII - 75 lei

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite