Bucureşteni în palmaresul speologilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru cercetători din Capitală au dezvăluit astăzi rezultatele unei expediţii în peşterile virgine din Laos, de unde s-au întors în urmă cu două zile. Expediţia din Masivul Khammouane, situat la 10.000 km depărtare de România, este cea mai îndepărtată expediţie la care a participat o echipă de speologi români.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

O echipă de 11 speologi români şi francezi, drintre care patru sunt bucureşteni, au explorat peşteri neumblate şi râuri subterane care curg pe sub  munţii Laosului, o ţară din sud-estul Asiei.


După trei expediţii de recunoaştere, care au avut loc în anii 2006, 2008 şi 2009, cercetătorii din Capitală au luat startul în urmă cu o lună, spre una dintre cele mai puţin cunoscute zone carstice ale lumii, Masivul Khammouane.

Expediţia s-a încheiat pe 14 februarie şi a inclus cercetarea a 40 de peşteri din masivul Khammouane.

Pe lângă scopul studierii fenomenelor cartise această expediţie a avut şi obiectivul de a desluşi labirintul de izvoare din regiune, extrem de importnate în sistemul hidrografic al ţării.

Performanţe de excepţie


Timp de aproape o lună, au fost explorate peste 18 km de galerii de peşteră, dintre care, 4,5 km de galerii complet inundate.

„Am coborât prima dată în subteran, la data de 19 ianuarie , în peştera Xe Bang Fai, una dintre cele mai imprsionante din lume, din punct de vedere ale fenomenelor carstice. Râul al cărui nume îl poartă este afluent al Mekongului şi debitul său poate ajunge la 500 metri cubi pe secundă, în perioadele de viitură”, a spus unul dintre participanţii la expediţie, Tudor Marin, instructor în cardul Federaţiei Române de Speologie.

El a adăugat că doar scafandri profesionişti, extrem de experimentaţi şi dotaţi cu echipament adecvat, se pot încumeta să se scufunde în apele sale tulburi, pentru că există un foarte mare risc să pierzi traseul.

Alături de Marin, în expediţie au mai fost bucureştenii Mihai Baciu, Ioana Axinte şi Elena Buduran.

Scufundări pe sub munte


Un adevărat record a fost traversarea completă a unui munte, prin scufundarea în râul subteran din Nam Kouang, în zona satului Ban That, fiind străbătuţi înot 400 de metri de galerii inundate.

Şi tot un record al expediţiei a fost scufundarea la cota de -47 m cu aer comprimat, realizat de Damien Vignoles, speolog şi pompier.

„Pentru speologii românii participanţi la această expediţie, scufundările au reprezentat, prin mulţimea şi gradul lor deosebit de dificultate, o adevărată premieră, care se înscrie în palmaresul speologiei româneşti”, a menţionat Tudor Marin, unul dintre iniţiatorii proiectului expediţiei speologice „Laos 2010”. 

Prima răsplată: peisajele uluitoare


Natura exotică a Laosului i-a răsplătit, din plin,  prin frumuseţile sale, pe curajoşii speologi.

„Cel mai frumos loc din întreaga expediţie a fost în zona satului Ban Non Ping, unde atmosfera este foarte curată, iar culorile sunt intense: cerul este albastru închis, verdele vegetaţiei este crud iar calcarul este gri închis. Acolo oamenii trăiesc foarte simplu şi natural, iar seara, când se adună lângă foc, miresmele sunt îmbătătoare”, a povestit Tudor Marin.


În subteran, exploratorii au întâlnit peisaje carstice minunate, iar printre animalele care le-au ieşit în cale, s-au aflat şi două vipere de peste doi metri lungime. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite