Bucureşti:Blocul-panou din centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia la cinci metri de masca exterioară apare şi blocul propriu-zis, în care 50 de familii trăiesc fără lumină naturală de mai bine de 40 de ani.

Un bloc-panou, ridicat de constructorii cumunişti în 1964, ascunde în spatele lui un edificiu de nouă etaje, în care locuiesc astăzi 50 de familii şi care a fost salvat de la demolare.

Imobilul care este practic mascat de faţada falsă se află în zona Sălii Palatului, pe strada Ion Câmpineanu, iar oamenii care locuiesc aici spun că nu le-au mai intrat razele soarelui în case de mai bine 40 de ani.

De fapt, tot blocul este plin de surprize: intrarea are şi ea două componente, dintre care cea din stanga nu foloseşte la nimic, adică are lacăt pe uşă şi este doar de formă.

Doar uşa din dreapta este funcţională.

De decor sunt şi uşile de apartament ce se află în interiorul balcoanelor din blocul locuit, pentru că nu duc nicăieri.

De altfel, nici nu s-au deschis vreodată.

„Masca” i-a salvat de la demolare

Cine are timp să privească atent, din stradă, la blocul 29 de pe Câmpineanu, va observa că în spatele aşa-ziselor balcoane nu va vedea mobilă sau locatari, ci un alt imobil.

Vecinii celor care locuiesc în blocul-panou au încercat la rândul lor să mascheze distanţa de cinci metri dintre faţada veche şi cea nouă cu tot felul de lucruri care să arate ca şi cum balcoanele ar fi folosite.

Cele mai multe dintre ele chiar sunt.

Cei care locuiesc în blocul din dreapta faţadei şi-au construit un culoar care le permite accesul către ele şi le-au transformat în cămaruţe unde îşi ţin obiecte de uz casnic ce le ocupă prea mult spaţiu în case.

Nu toată lumea este încântată însă de faţadă.

Dacă în ’64 le-a salvat blocul de la demolare, azi cele 50 de familii care locuiesc în spatele ei, în „Blocul Vechi”, cum scrie pe geamul scării, masca a devenit o corvoadă.

„Nu mai avem deloc lumină naturală, iar dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă un incendiu, murim arşi de vii, pentru că pompierii nu au acces direct la clădire. Acum vreau să dispară această monstruozitate din faţa noastră”, a spus, ieri, Vasile Teodorescu, unul dintre locatarii din bloc care priveşte Sala Palatului ca nimeni altul: prin trei rânduri de geamuri.

 
El a adăugat că atunci când ansamblul de blocuri era nou, cu greu se observa această „scamatorie”.

Acum însă, după mai bine de 40 de ani, intemperiile au dus la degradarea măştii, iar aceasta arată acum jalnic, de aceea atrage atenţia atât de mult.



"Deplâng situaţia celor care locuiesc acolo, dar masca face parte dintr-un plan de urbanism al acelor vremuri şi l-au acceptat ca atare când a fost pus în situaţia de a fi demolat"

Arhitect-şef al Capitalei
Gheorghe Pătraşcu.


Alt imobil celebru: blocul-foiţă

Pe aceaşi stradă cu blocul cu dublă faţadă, dar la numărul 13, există o altă clădire cu o arhitectură ciudată: clădirea-foiţă.

Imobilul construit în anul 1920 a devenit vedetă după ce clădirea de care era lipit a fost demolată, iar acum forma sa subţire poate fi admirată de trecători.

Privită din faţă, clădirea cu cinci etaje pare că este doar de decor, doar o faţadă, nicidecum un bloc cu apartamente.

Partea cea mai îngustă a locuinţei are cel mult un metru lăţime, suficient pentru ca locatarii să-şi pună aragazul.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu,  a explicat că forma ciudată provine de la suprafaţa parcelei cu un unchi foarte ascuţit spre stradă. (Ioana Vochin)


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite