Bucureşti: “Casa viitorului”, periculoasă la seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă ridicată anul trecut este în pericol să se prăbuşească la primul cutremur, din cauza “meşterilor” care au furat materialele de construcţie. Dacă iniţial casa urma că coste 150.000 de euro, proprietarii au plătit în final dublu, iar acum trebuie să mai dea 50.000 de euro pentru reabilitare.

Pe strada Suhaia, la numărul 48 se află o casă înaltă de două etaje şi mansardă. Din stradă, locuinţa pare nouă şi zdravănă, însă proprietarilor le este teamă să-i treacă pragul pentru că, în cazul unui seism, pereţii casei ar cădea pe ei.


Povestea imobilului începe în luna martie a anului trecut. Atunci, proprietarul Ion Vulcan a decis să ridice un imobil pentru a o folosi ca sediu pentru cursuri de formare profesională. Iniţial s-a gândit să ridice casa în varianta clasică, însă apoi a văzut la televizor o reclamă despre "casele viitorului" ridicate în sistem amvic, adică din cofraje din polistiren expandat în care se turna betonul. L-au convins costurile mai reduse şi rezistenţa acesteia la inundaţii, foc sau cutremure. A contactat chiar firma care-şi făcea reclamă şi lucrările au demarat, după ce a obţinut toate aprobările necesare.

L-ai lăsat cu casa neterminată
"Am angajat un diriginte de şantier recomandat tot de firma cu care lucram şi e adevărat că nu am urmărit exact cum s-au desfăşurat lucrările, pentru că nu mă pricep", recunoaşte Vulcan. În luna iulie, proprietarul a primit deviz pentru plata în plus a şapte tone de beton. Atunci şi-a dat seama că ceva nu este în regulă.

image

"Achitasem deje peste 35 de tone de beton deşi în proiect erau prevăzute doar 33 de tone. Am luat mai mult, tocmai ca să nu fure", explică Vulcan. A făcut o plângere la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi, a doua zi, spune bucureşteanul, constructorii şi-au luat tălpăşiţa deşi casa nu era decât pe jumătate gata. A trebuit să angajeze alţi constructori pentru a o termina, însă structura de dezistenţă a casei este grav avariată.

Concluzie: furat şi cu casa nelocuibilă
O analiză a unei firme agreate de Laboratorul de Construcţii Bucureşti arată faptul că la ridicarea casei s-au folosit materiale mai puţine şi de o calitate mai prostă decât cele prevăzutre în contract. Mai mult, rezistenţa casei, în cazul unui seism este de 0,42, când minimum ar fi trebuit să fie 0,50. Asta înseamnă că, în caz de cutremur, casa se dărâmă. Deşi a plătit dublu pentru ridicarea casei, proprietarul trebuie să mai achite în jur de 50.000 de euro pentru refacerea acesteia. Momentan, cazul este în atenţia Poliţiei, iar proprietarul casei l-a acţionat în judecată pe constructor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite