Bucureşti: Bucureştenii sunt vinovaţi de poluare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea mediului din Capitală este considerată dramatică de majoritatea populaţiei. Mai mult de trei sferturi dintre respondeţii unui studiu sunt de părere că populaţia este principalul vinovat de situaţia creată.

Aproximativ trei sferturi dintre bucureşteni consideră că aerul este foarte poluat, potrivit unui studiu realizat de IRSOP Market Research.

În opinia respondenţilor, locul public cel mai afectat este strada. Astfel, 67% din cei chestionaţi au răspuns că aici calitatea aerului este cea mai slabă. 56% dintre cei chestionaţi au declarat că pieţele alimentare ar fi locurile publice unde aerul este de cea mai proastă calitate, iar 43% dintre ei au dat ca răspuns mijloacele de transport.

Populaţia este de vină de calitatea aerului
Potrivit studiului, comportamentul populaţiei este principalul factor care determină o situaţie atât de dezastruoasă a mediului, 78% dintre respondenţi fiind de acord cu acest lucru.

„Cred că totul depinde de comportamentul nostru, ca simpli indivizi. Dacă toţi am avea grijă de mediul în care trăim, începând de la lucrurile cele mai elementare, cum ar fi aruncatul gunoaielor în spaţiile special amenajate, lucrurile ar merge mult mai bine“, spune Andreea Paraschiv, studentă.

Doar 43% din cei care au răspuns la întrebările din chestionar sunt de părere că administrarea proastă a instituţiilor ar fi principala cauză a situaţiei prezente.

De altfel, 55% din bucureştenii care au completat chestionarul au observat eforturile autorităţilor pentru îmbunătăţirea mediului. Amenajările de spaţii verzi au fost remarcate de către 48% dintre ei şi 32% au apreciat acţiunile de curăţenie.

Cu toate acestea, studiul relevă faptul că există o încredere mai mare a populaţiei în puterea comunităţilor de a atrage atenţia asupra situaţiilor de mediu prin intermediul presei, 90%, decât 62% din ei, care au declarat că au încredere că lucrurile se pot schimba prin legi şi politici sociale.

Poluarea aerului, principalul factor de stress
79% din respondenţi sunt de părere că problemele principale care afectează cetăţenii sunt poluarea aerului. 49% din ei consideră gunoiul ca fiind o problemă majoră care afectează bucureştenii şi, 38% din ei, dau vina pe aglomeraţia din mijloacele de transport.

În opinia a 49% din respondenţi, apa murdară de la robinet reprezintă o problemă în imobilele de locuit. 38% consideră zgomotul excesiv o problemă de care sunt afectaţi bucureştenii, iar 24% din cei chestionaţi au dat exemplu gândacii ca o problemă care le afectează vieţile în propriile locuinţe.

Maidanezii nu sunt în graţiile bucureştenilor
Potrivit studiului, câinii vagabonzi constituie o problemă pentru 74% dintre cei chestionaţi. „Sper să se pună odată în aplicare o politică sustenabilă care să ne scape de această problemă care ne afectează zilnic. Eu am fost muşcat de trei ori de câinii de la mine din cartier. Am făcut plângeri peste plângeri, dar încă nu s-a luat nicio măsură reală“, se plânge Ionuţ Cârstea, un inginer de 32 de ani care locuieşte în sectorul 6 din Capitală.

69% din cei care au răspuns la chestionar sunt deranjaţi de praf. Aproape jumătate dintre cei care au completat chestionarul, 43%, au răspuns că zgomotul excesiv este un factor puternic de stres. 40% din respondenţi au dat vina pe gunoaie.

Suntem codaşi la spaţii verzi
Potrivit ultimelor statistici din 2008, bucureştenii beneficiază de 16,8 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, în condiţiile în care media impusă de Uniunea Europeană este de 26 de metri pătraţi.

Sectorul 3 deţine cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi, însumând peste trei milioane şi jumătate de metri pătraţi. La polul opus se situează sectorul 5, cu aproape două milioane de metri pătraţi de arii verzi. Norma impusă de UE este chiar mai mică decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Alte capitale europene, precum Stockholm sau Londra deţin, conform statisticilor din anul 2007, 83 şi, respectiv, 64 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite