Bucureştenii, primiţi cu ţuică la IndAgra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ultima zi în care puteţi vizita târgul agricol de la Romexpo şi puteţi savura produsele tradiţionale pe care expozanţii le-au pregătit special pentru vizitatori. La stâna care a fost special strămutată din Bâra pe platoul din faţa centrului expoziţional Romexpo se servesc mămăligă la ceaun, pastramă şi ţuică de 50 de grade.

Stâna lui Constantin Tudorel, din satul prahovean Bâra, a fost adusă la Bucureşti cu căţel şi cu măgari.

Nea Tudorel a adus cu el şi cele mai frumoase 30 de mioare din cele peste 1.300 pe care le are turma lui. A adus şi doi berbeci, doi măgari şi doi câini, care să păzească mioarele. „Nu de lupi, ci de lupoaice, că la Capitală e plin de lupoaice”, ne spune, zâmbind, ciobanul.

Din stâna lui nea Tudorel ridicată în buricul oraşului nu lipsesc nici cele trebuincioase pentru preparatul brânzei. Ea se întinde cu obiceiurile şi hatârele ei sub ochii curioşi ai bucureştenilor care se opresc, întreabă şi pleacă.

„Întrebări sunt destule, dar niciunul nu vine să-mi numere banii, nici pe oi, nici pe brânză, că le-aş da”, se plânge nea Tudorel, ţinându-şi mâna strânsă pe chimir. Este oier din tată-n fiu. Nea Tudorel nu se înspăimântă de normele europene privind creşterea ovinelor.

„Tot ce ştie ciobanii aia face, că meseria din mână nu se suceşte ca cheia la piuliţă”, spune hotărât ciobanul prahovean.Odată cu lăsarea serii, nea Tudorel îşi pune bituşca pe umeri, îşi îndeasă pălăriorul pe creştet şi pune ceaunul, încă mirosind a pastramă de la ultimul foc. „Cu doar câteva lemne bune facem o mămăligă...”, zice ciobanul, în timp ce încet-încet vasul de tuci îşi înfierbântă marginile, bolborosind arome de slănină afumată şi brânză în cheag.

O sută de mămăligi

De marţi, de când a venit la IndAgra, nea Tudorel, împreună cu ajutorul său de la stână, Florin, a gătit peste o sută de mămăligi pentru protocoale şi pentru vizitatori. Bucăţi de mălai rece zac pe masa din lemn neşlefuit, lipită de peretele colibei, pe o farfurie cu urme de tochitură, ca mărturie a autenticităţii vieţii la stână.

Astă-seară, expoziţia îşi va închide porţile pentru vizitatori, iar ciobanul muntean Constantin Tudorel mai are 22 de kilograme de mălai aduse tocmai de la Nisipari, din Constanţa, de Alexandru Ciucea, un alt cioban aciuat la stâna lui din mijlocul Capitalei.

La salonul “Ecoagricultura”, bucureştenii au ocazia să deguste şi să cumpere alimentele ecologice aduse de expozanţi din toată ţara. Printre produsele cele mai căutate s-au aflat mierea, pâinea la ţest, brânzeturile, cârnaţii, pastrama şi obiectele tradiţionale de vestimentaţie. 

Cai de rasă şi vulpi polare

Târgul “IndAgra Farm”, cea mai mare expoziţie de agricultură din România, a reunit la această ediţie aproape 600 de firme din 23 de ţări, care expun de la echipamente şi utilaje agricole până la animale şi produse. Peste 30.000 de persoane au vizitat această ediţie. Printre saloanele care au cel mai mare succes în acest an se află cele în care sunt expuse păsările şi cele cu animale, mai ales cele cu ponei pitici, vulpi polare şi dihori.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite