Bucureştenii, pistolari de meserie: numărul posesorilor de arme din Capitală s-a dublat faţă de 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

STATISTICI În prezent, în Capitală sunt peste 40.000 de arme letale şi neletale, deţinute cu acte, de două ori mai multe faţă de anul 2004. Poliţiştii fac controale şi doar jumătate din cei verificaţi până acum îndeplinesc condiţiile legii.

Agenţii de la Poliţia Capitalei au început la 10 octombrie să facă verificări la persoanele care deţin arme. În momentul de faţă, figurează peste 30.000 de „pistolari”, care au în posesie peste 40.000 de arme letale şi neletale în Bucureşti: Peste 8.500 de persoane deţin circa 15.000 de arme letale (preponderent arme de vânătoare) şi 22.000 de persoane au aproape 26.000 de arme neletale (pistoale cu gloanţe de cauciuc).

„Toţi interlopii deţin pistol“
Potrivit şefilor de la Poliţia Capitalei, numărul este foarte mare, datorându-se, în mare parte, permisivităţii fostei legi. „În perioada 2004-2008, armele nu erau supuse autorizării, putând fi cumpărate pe baza unei notificări însoţite de o copie a actului de identitate. În aceste condiţii, oricine putea să-şi ia câte arme neletale dorea. Niciodată nu a fost numărul aşa de mare ca acum. Toţi interlopii deţin pistol, în mod legal, ori asta nu este normal“, a declarat, pentru „Adevărul“, şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Viorel Vasile.

Jumătate din posesori nu mai îndeplinesc condiţiile
Declaraţia sa este susţinută şi de primele date ale controalelor efectuate de oamenii legii. În primele două săptămâni, au fost verificate peste 4.000 de persoane, dintre care peste 1.800 nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute în lege. Cu ocazia verificărilor au fost aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 57.250 de lei.

Potrivit repretentanţilor Poliţiei Capitalei, în ultimii ani s-a constatat o creştere a incidentelor spontane în care s-au folosit arme neletale, în general psitoale cu bile.

500 de lei un pistol cu aer comprimat
Prin intrarea în vigoare a Legii nr.117 de anul acesta, armele neletale destinate autoapărării au fost trecute în totalitate sub regimul autorizării, similar regimului aplicabil armelor letale, stabilindu-se condiţii mai restrictive privind procurarea şi deţinerea acestora.

Vânzătorii legali de arme susţin că mulţi dintre cei care-şi cumpără pistoale cu bile sau cu aer comprimat o fac doar pentru „a-şi demonstra că sunt bărbaţi“. „Legea este destul de restrictivă. Dacă mă atacă cineva cu un cuţit şi io răspund cu arma poate fi o mare problemă, că nu prea am cum să demonstrez că am atacat în legitimă apărare. Mulţi cumpără pentru că le plac armele, pentru că se simt mai bărbaţi. Le iau să tragă la poligon, rar să le folosească pentru apărare“, a povestit domnul Dumitru, patronul unui magazin mare de arme din Capitală. El susţine că vinde aproximativ un pistol cu bile pe zi, iar costurile acestuia variază între 2.000 şi 2.500 de lei. „Cele cu aer comprimat sunt mai ieftine, putând fi cumpărate şi cu 500 de lei“, a spus acesta.

Valentin Dâncu (39 de ani) are pistol cu bile de mai bine de zece ani. Nu are permis de port-armă, dar susţine că îl poartă aproape zilnic cu el. „Îmi place să am pistol. L-a primit tata, mai demult şi mi l-a dat mie. Nu m-a verificat nimeni până acum, dacă am toate actele-n regulă“, a spus acesta. El nu a fost nevoit încă să-l folosească, dar spune că nu i-ar fi frică dacă ar fi nevoie.

Pe lângă piaţa legală a armelor, oamenii legii trebuie să se ocupe şi de „marfa“ de pe piaţa neagră, care nu poate fi estimată cu exactitate.

Numărul autorizaţiilor a crescut de la an la an
Numărul autorizaţiilor noi a crescut simţitor în ultimii ani şi la nivel naţional. Dacă în 2009 au fost acordate 5.000 autorizaţii pentru arme letale şi 5.000 pentru neletale, anul trecut, numărul autorizaţiilor pentru armele neletale a crescut la 8.000. În urma controalelor efectuate de poliţişti, au fost confiscate peste 1.500 de arme de foc la nivelul întregii ţări. „Sunt 1.687 de arme de foc letale şi neletale care au fost confiscate de agenţii Poliţiei Române. De asemenea peste 100.000 de cartuşe au fost confiscate şi 61 de tone de explozibil“.

Condiţiile pentru a lua o armă
Cei care doresc să-şi cumpere armă trebuie să facă cerere de autorizaţie la Serviciul Arme de la Poliţia Capitalei. Cu aceasta merg la magazinele de arme, unde, după ce cumpără marfa, sunt înregistraţi într-o bază de date.

Paşii pentru a obţine o armă
Cei care doresc să-şi cumpere armă, atât letală sau neletală, trebuie să obţină permis de port armă. Pentru asta trebuie: o cerere tip, copie după cartea de identitate plus original, certificat medical că persoana respectivă este aptpă, certificat de cazier judiciar, aviz psihologic, taxă de prestări servicii şi poze tip buletin. Cu autorizaţia merg la magazinele de arme, unde, după ce cumpără marfa, trebuie să o înregistreze într-o bază de date.





București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite