Bucătăreasa de la şcoală, de 40 de ani, la „Bacul picaţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima sesiune, Mariana Basangeac (40 de ani) a luat nota 2,1 la română, dar impulsionată de fiica sa studentă, s-a pregătit mult mai bine pentru toamnă. Cu diploma de Bac în mână, ea speră să i se ivească alte oportunităţi, dacă se hotărăşte să-şi schimbe locul de muncă.

În mijlocul unei găşti de puşti gălăgioşi şi glumeţi, în faţa Colegiului „A. D. Xenopol”, unde s-a susţinut proba scrisă la limba română la bacalaureat, Mariana Basangeac fuma, ieri dimineaţă, liniştită o ţigară. Mai arunca un ochi, din când în când, pe subiectele la română. Are 40 de ani, dar nu-şi arată vârsta.

„Acum dau a doua oară examenul de bacalaureat. Prima oară am luat 3 şi ceva. Nu m-am supărat, nici nu m-am speriat. Altul este efectul examenului când îl dai la adolescenţă”, spune femeia. A terminat Colegiul „Ady Endre” la fără frecvenţă. „M-am întors la şcoală pentru că poate se iveşte o oportunitate mai bună. Nu vezi că peste tot acuma se cere diploma de bacalaureat?! Am zis să-l dau acum pentru o speranţă de mai bine, mai ales că eu sunt bugetară, lucrez la un colegiu. Iau doar 700 de lei pe lună. Am mare noroc de soţul meu, el e baza”, mai spune femeia.

Pentru rezultatele proaste din vară dă vina pe faptul că nu „s-a omorât” cu învăţatul. „Am o fată la facultate în anul doi şi ea m-a mobilizat şi am învăţat mai mult. Am avut noroc şi de faptul că lucrând la o şcoală şi având vechime mare, am putut să-mi iau 25 de zile de concediu şi să învăţ”, spune femeia.

Uşuraţi c-au mai scăpat de o probă

Colegii ei de examen, puşti care abia au împlinit 19 ani, erau mai mult decât relaxaţi şi recunosc că nu s-au prea dat în vânt după stat cu nasul în cărţi.
„Eu duminică am fost la piscină. Când m-am întors, am zis că poate mai citesc şi eu, dar eram prea obosit. Am rămas cu ce-am învăţat pentru prima sesiune. Nu m-am omorât cu învăţatul, sincer”, spune Sorin, elev la Colegiul „Hermes”. În prima sesiune a luat nota 5.40, aşa că bătaia mare o dă pe cele 60 de sutimi de care are nevoie pentru a obţine media 6 la Bac.

Colegul său Cătălin era convins că s-a descurcat la proba la română. „Am învăţat toată vara. Dar am fost şi la mare, m-am şi distrat”, spune băiatul. E mai îngrijorat la matematică. „Vreţi să vă spun ce note avea el în liceu la mate?! Doi de doi, doi de trei şi un doi în teză”, intră în discuţie un alt coleg.
Următoarea probă, cea de matematică sau istorie, se va desfăşura miercuri. Candidaţii vor avea trei ore la dispoziţie pentru a rezolva trei itemi cu exerciţii. În Capitală, cei mai mulţi elevi au picat, în prima sesiune, la matematică.


„M-am întors la şcoală pentru că poate se iveşte o oportunitate mai bună. Nu vezi că peste tot acuma se cere diploma de bacalaureat?!”

Mariana Basangeac, candidată Bac

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite