Bordurile noi creează discordie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

benefică pentru firmele care importă sau produc borduri din prefabricate. Cum se decopertează o stradă, cum vechile borduri sunt încărcate în remorci şi duse prin diferite locaţii. Este vorba

benefică pentru firmele care importă sau produc borduri din prefabricate. Cum se decopertează o stradă, cum vechile borduri sunt încărcate în remorci şi duse prin diferite locaţii. Este vorba în special de bordurile din granit. Activitatea de schimbare a bordurilor de granit cu cele din prefabricate a stârnit o adevărată dispută între edilii Capitalei.
Nemulţumiri
Total indignat de ceea ce se întâmplă, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, îi acuză pe colegii lui din Primăria Capitalei că dau prea multă importanţă bordurilor din beton, care, în opinia lui, nu sunt la fel de rezistente ca cele vechi, din granit. "Strada pe care locuiesc eu are borduri din granit. Sunt montate de câteva zeci de ani şi sunt impecabile", susţine Andrei Chiliman. Edilul sectorului 1 spune că a început o acţiune de inventariere a tuturor bordurilor din granit din sectorul pe care îl administrează. El se teme că acestea sunt refolosite de diverse firme şi chiar exportate, lucru pentru care le-a impus constructorilor să nu mai folosească materialele prefabricate. "Pe Polonă, de la Grădina Icoanei şi până la bulevardul Dacia au scos bordurile de granit. Le-am făcut o sesizare constructorilor şi i-am pus să le aducă înapoi. Le-au adus şi după ce au asfaltat le-au pus la loc. Eu am auzit că bordurile de granit ar fi chiar vândute în afară, dar nu cunosc procedeul", precizează Andrei Chiliman. Primarul sectorului 1 spune că susţine întrebuinţarea bordurilor de granit, pentru că ele sunt mult mai rezistente ca cele din prefabricate. "În străinătate se folosesc borduri de granit. Cu toate că, iniţial, sunt mai scumpe, ele se amortizează în timp. Le schimbi foarte rar sau chiar deloc", este de părere edilul sectorului 1. Chiliman spune că din primăvară, de când vor reîncepe asfaltările, va folosi numai borduri de granit. El precizează că, dacă nu va avea de unde să cumpere produsele din granit, va cere Administraţiei Străzilor să i le dea pe cele scoase de pe bulevardele mari, unde sunt în derulare proiectele Primăriei Capitalei. Edilul-şef, Adriean Videanu, spune că montarea bordurilor din prefabricate nu va mai dura mult. "Aceste borduri au început să fie montate încă pe timpul lui Viorel Lis. Ideea este că noi le cerem constructorilor să lucreze mult mai repede decât dacă am achiziţiona borduri din granit. Aşa că le folosesc pe cele din betoane, însă de anul viitor le voi cere să folosească unele de o calitate superioară. Acum mai este o problemă. Principalul producător de granit din România este Marmosim. şi dacă ar intra în afacere, vă daţi seama ce discuţii vom avea", susţine Adriean Videanu. Până când situaţia va fi lămurită, Chiliman spune că primăriile pierd de pe urma afacerilor cu borduri de ciment, pentru că materialul este mult inferior granitului, iar substanţele care se folosesc iarna pentru deszăpezire atacă betonul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite