Bucureşti: Bolnavii de cancer şi de alte boli cronice ies în stradă: "Nu mai avem nimic de pierdut"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) organizează un miting de protest în Piaţa Constituţiei, mâine, începând cu ora 10.00. Peste 200 de bolnavi de cancer, infectaţi cu HIV-Sida, transplantaţi, hemofilici şi diabetici îşi vor cere dreptul la tratament.

Aproximativ 200 de bolnavi cronici, cei care se mai pot încă deplasa, vor protesta, luni, în Bucureşti, nemulţumiţi de lipsa fondurilor pentru tratamente şi a medicamentelor din farmacii, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) intenţionând să acţioneze statul român în judecată.

"Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit vineri şi luând cunoştinţă de situaţia gravă în care se află bolnavii cronici, îşi exprimă adeziunea şi sprijinul total faţă de mitingul organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România la data de 9 noiembrie 2009, în Parcul Izvor", se arată într-un comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, de către CMR. 


 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer aşteaptă să li se aprobe tratamentul

 "Noi cerem să se ia măsuri concrete şi bugetare corespunzătoare. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ni s-a spus că nu mai sunt speranţe pentru bani în acest an, ci doar pentru 2010, însă problema este cum vom rezista până atunci. Nu vom pleca până nu vom primi asigurări că vom primi tratamentele. Oricum nu mai avem nimic de pierdut", declara, săptămâna trecută,, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.

El a explicat că 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer aşteaptă ca dosarul şi tratamentele să fie aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la nivel naţional există numai 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienţi.

Farmaciile nu mai eliberează medicamentele scumpe pentru că nu li se decontează

De asemenea, distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu şi-au primit banii, în farmacii nu se mai eliberează medicamentele necesare pacienţilor cu transplanturi, în timp ce persoanele cu boli rare au foarte puţine medicamente compensate.
În plus, listele de aşteptare pentru cei care au hepatită şi scleroză multiplă "devin tot mai lungi".

"Pentru pacienţii cu HIV/SIDA se înregistrează tot mai multe întreruperi de tratamente, exemple elocvente fiind în judeţele Neamţ, Iaşi sau Hunedoara. Pacienţii sunt tot mai nemulţumiţi că trebuie să suporte integral costul medicamentelor şi să îşi plătească periodic un set de analize. Până şi selecţia pacienţilor care intră pe tratament a devenit haotică, nu de puţine ori aceştia ajungând să fie trataţi în ordine alfabetică", a mai precizat Irimia.


Bolnavii vor acţiona în judecată statul român.

"Considerăm că actuala politică de sănătate este de fapt un atentat la siguranţa bolnavilor, motiv pentru care vom da statul român în judecată. Suntem decişi să ajungem şi la Curtea Europeană de Justiţie", a mai spus Irimia.

La rândul său, CMR solicită Guvernului adoptarea urgentă de măsuri pentru a pune în practică revendicările COPAC, respectiv accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare; alocarea pentru sănătate a unui buget de cel putin şase la sută din PIB; punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient; transparentizarea fondurilor alocate sănătăţ

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite