Biserica Sfântul Pantelimon, asigurată cu 250.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul care a izbucnit luni seară la Biserica Sfântul Pantelimon a produs pagube majore, iar cheltuielile pentru lucrările de reamenajare vor fi suportate integral de firma asiguratoare.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a fost anunţat luni, în jurul orei 20.00, că un incendiu a izbucnit la Biserica Sfântul Pantelimon din Bucureşti. Pentru că turla mare era construită din lemn şi acoperită cu tablă, o mare parte din ea s-a prăbuşit din cauza flăcărilor. Pompierii s-au chinuit timp de trei ore să stingă focul, intervenţia fiind una dificilă pentru pompieri. Aceştia au fost nevoiţi să intervină de la distanţă pentru stingerea flăcărilor, întrucât străzile care înconjoară biserica sunt foarte înguste, iar amplasarea autoscărilor mecanice a fost o operaţiune dificilă.

O altă problemă a fost şi poziţionarea turlei, echipajelor ISU fiind-ule imposibil să decoperteze. 

Colaborare salvatoare

 Pentru a salva obiectele importante, cei trei preoţi ai bisericii şi enoriaşii care asistau la incendiu s-au mobilizat şi au reuşit să scoată din lăcaşul de cult mai multe icoane şi cărţi de valoare, dar şi moaştele Sfântului Pantelimon. Cu toate acestea, apa şi spuma folosite de pompieri au distrus mai multe picturi şi alte bunuri care nu au putut fi scoase din Casa Domnului.

Prezent la faţa locului, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a explicat că pagubele sunt foarte mari, dar că reparaţia va fi suportată de asigurator. „Din păcate, pagubele sunt foarte mari. Turla bisericii s-a prăbuşit şi a antrenat după ea mai multe stricăciuni şi e greu să se efacă într-un timp foarte scurt ceea ce s-a stricat. Din fericire, biserica este asigurată, iar asiguratorul va suporta integral cheltuielile pentru reamenajarea ei ca atare“, a spus primarul sectorului 2. De asemenea, el a adăugat că vor exista nişte lucrări de reamenajare provizorii, pentru ca preoţii să poată oficia slujba de duminică. 

Biserica Sfântul Pantelimon din Capitală este asigurată, în prezent, de compania de EUROINS. Contractul dintre cele două instituţii a fost semnat în luna august din 2011. Lăcaşul de cult este asigurat la o valoare de 250.000 de lei pentru clădire şi 50.000 de lei pentru bunuri. Primele ipoteze arată că incendiul ar fi putut izbucni de la o petardă aruncată în curtea bisericii, dar şi de la un scurt circuit. Pentru că focul se manifesta la partea superioară a turlei, reprezentantul ISU nu a putut să-şi dea cu părerea despre cauzele pornirii incendiului. „Se va întocmi o comisie care va ancheta cazul şi va oferi un verdict final şi oficial“, a declarat Ovidiu Pană, purtător de cuvânt în cadrul ISU.

De asemenea, firma asiguratoare va lua în calcul acoperirea cheltuielilor pentru reamenajarea lăcaşului de cult imediat după ce comisia va descoperi motivul pornirii focului. „Nu putem să ne dăm cu părerea în acest moment dacă vom suporta sau nu costurile aferente reparaţiei bisericii. Aşteptăm şi noi verdictul anchetatorilor“, a explicat Agnes Tiu, reprezentant EUROINS. 

Patru incidente, aceeaşi biserică

Însă acest incident nu este singura dramă prin care a trecut Biserica Sfântul Pantelimon dea lungul anilor. Cutremurul din 1838 a avariat grav lăcaşul de cult. Drept urmare, în 1866 s-a luat iniţiativa construirii bisericii în forma de azi, lucrări care au fost finalizate 10 ani mai târziu. În 1940, un alt cutremur a produs pagube semnificative pentru Biserica Sfântul Pantelimon din Capitală şi s-a luat decizia ca aceasta să fie legată cu fier.

Însă cele mai grave avarii s-au produs în urma cutremurului din 1977. Atunci, pereţii lăcaşului de cult s-au fisurat, reamenajarea bisericii fiind finalizată doi ani mai târziu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite