Biletul unic metrou-RATB, în vânzare din decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile cartele-abonament RATB-Metrou vor fi puse în vânzare începând cu luna decembrie a acestui an, urmând ca înlocuirea actualelor compostoare să se efectueze treptat, până în 2008. Aşa au

Noile cartele-abonament RATB-Metrou vor fi puse în vânzare începând cu luna decembrie a acestui an, urmând ca înlocuirea actualelor compostoare să se efectueze treptat, până în 2008. Aşa au promis primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, directorul RATB, Aron Gheorghe, şi directorul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB, Gheorghe Udrişte, care au testat sâmbătă sistemul electronic de taxare a călătoriilor cu mijloacele de transport în comun.
Potrivit reprezentanţilor PMB, abonamentele tip card, pentru călătoriile cu metroul sau transportul la suprafaţă, ar putea fi puse în vânzare în scurt timp, cel mai probabil în luna decembrie a acestui an. "Este o soluţie comodă şi civilizată. Renunţăm la hârtie în favoarea sistemului electronic, pentru că prezintă mai multe avantaje. E mai simplu, mai eficient şi, în plus, va scădea mult din zona celor care obişnuiesc să circule cu transportul în comun fără să plătească", a afirmat Videanu. Oficialii primăriei au efectuat un minitur prin centrul oraşului, într-un autobuz dotat cu sistemul de "citire" a noilor tichete electronice, timp în care au prezentat amănunţit principiul proiectului care a presupus o investiţie de peste 12 milioane de euro.
Preţul abonamentului va rămâne acelaşi
"Cardul nu trebuie introdus nicăieri, ci doar trecut prin faţa aparatului care citeşte datele electronice şi îl validează. Asemănător se procedează atunci când se fac controale. Există un aparat special care citeşte cardul", a declarat Aron Gheorghe. Acesta a precizat că noua cartelă "
beneficiază
şi de un portofel electronic", pe care utilizatorii pot depune o anumită sumă de bani, din care se va deconta preţul fiecărei călătorii. "Este un card reîncărcabil. Când se goleşte portofelul, se poate efectua o nouă reîncărcare. Cardul este valabil cinci ani, dacă proprietarul îl pierde, trebuie să anunţe imediat unul dintre centrele RATB pentru blocarea lui şi, în scurt timp, i se va da altul. Dacă însă va fi pierdut şi a doua oară, călătorul trebuie să plătească o taxă de 30.000 de lei vechi", a spus Aron Gheorghe.
Conform afirmaţiilor oficialilor din primărie, noul sistem va fi introdus, experimental, din luna decembrie, pe liniile 312, 313 şi 381 şi pe toate liniile de metrou. La casele de bilete se vor pune în vânzare noile cartele, însă numai sub forma unor abonamente lunare generale, pentru o linie sau două ale regiei. Dacă tichetele electronice care vor înlocui biletele vor fi emise abia de la jumătatea anului viitor, actualele compostoare vor fi înlocuite complet abia în 2008. Reprezentanţii municipalităţii au menţionat că preţul călătoriilor nu va fi afectat de introducerea cardurilor, iar acestea vor putea fi achiziţionate de la toate chioşcurile de abonamente RATB şi Metrorex.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite