Bicicleta în metrou, ultima zi de dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de mers pe bicicletă mai au două zile să-şi spună părerea, pe adresa de mail a Metrorex, cu privire la propunerea de acces cu bicla în metrou. Metrorex a lansat la 12 martie o dezbatere publică pentru a afla părerile călătorilor fideli cu privire la permiterea accesului cu bicicletele în interiorul trenurilor de metrou. Părerile le trimiteţi la adresa: contact@metrorex.ro.

Dezbaterea publică lansată de Metrorex se referă la două aspecte majore: amplasarea de rasteluri şi accesul cu bicla în metrou. Astfel, bucureştenii pot spune dacă consideră utilă amplasarea în zona staţiilor de metrou a unor suporturi (rasteluri) pentru parcarea bicicletelor pe durata utilizării metroului şi care sunt aceste staţii în opinia lor.

De asemenea, călătorii îşi pot spune părerea cu privire la transportul bicicletelor în interiorul trenurilor de metrou la sfârşit de săptămână. Cei care doresc ca în viitor să îşi poată transporta bicicleta în interiorul trenurilor de metrou pentru a se deplasa spre diverse locuri, pot trimite şi mâine un e-mail la adresa contact@metrorex.ro.

La aceeaşi adresă, iubitorii mersului pe bicicletă pot propune îmbunătăţiri ale iniţiativei conducerii Metrorex, ca de exemplu în ce staţii de metrou să fie amplasate rastelurile pentru biciclete.

600 de mailuri într-o lună

„Am primit peste 600 de mesaje de la călătorii noştri. Majoritatea dintre acestea sunt pozitive, fiind foarte mulţi «pro» care şi-au exprimat dorinţa. Vom trage o concluzie în funcţie de solicitările oamenilor care ne-au scris, iar la final vom lua o decizie în vederea depozitării bicicletelor pe timpul zilei, cât şi pentru transportul lor în interiorul trenurilor de metrou în weekend“, a spus Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex.

El a mai precizat că ar putea exista o taxă pentru transportul bicicletei cu metroul. „Dacă se intră cu bicicleta la metrou, avem prevăzut în regulament condiţia că la bagajele voluminoase călătorii plătesc o taxă cât preţul unei călătorii cu metroul“, a adăugat Gheorghe Udrişte.

Bloggerii s-au alăturat ideii

Mai multe asociaţii şi grupuri de biciclişti au demarat campanii de promovare a acestei initiaţive a Metrorex. Spre exemplu, pe site-ul www.cyberculture.ro/blog, George Hari Popescu îndeamnă bucureştenii să-i „lovească“ cu mail-uri pe cei de la Metrorex.

„Eu am fost foarte surprins, la modul plăcut, de această iniţiativă. De când au lansat-o cei de la Metrorex, mă gândesc că se va schimba ceva şi în Bucureşti, mai ales că am văzut biciclete la metrou în mai multe capitale din Europa. Iniţiativa poate încuraja familiile să iasă în grup“, a spus George, asistent universitar şi biciclist.

El propune ca rastelurile să fie instalate în staţiile de metrou, în raza de acţiune a camerelor video şi a paznicilor. „În felul acesta, se rezolvă şi problema furtului“, scrie George.

Bicicliştii au format chiar şi un grup în reţeaua de socializare Facebook, pentru a promova iniţiativa Metrorex chiar pe ultima sută de metri. Grupul se numeşte „Free Bike on Metrorex“ şi are, deocamdată, doar 91 de membri.

„În Bucureşti există metrou care este administrat de compania Metrorex. În momentul de faţă nu se poate circula / parca o bicicletă în gările aflate în oraş. Încercăm să facem cât mai multe pentru ca bicicliştii să poată beneficia de aceste avantaje absolut utile pentru viaţa de zi cu zi“, scrie pe grupul „Free Bike on Metrorex“.

Rezultatele dezbaterii vor fi făcute publice în jurul datei de 1 mai 2010.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite