Bucureşti: Radio România marchează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radio România Cultural marchează luni, 9 noiembrie, 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, difuzând reportaje, interviuri, relatări, documentare şi muzică, informează postul de radio.

De la Războiul Rece la Pink Floyd, de la sârmă ghimpată la graffiti pe un zid transformat în suvenir cu certificat de autenticitate, Zidul Berlinului a împărţit în două un oraş, o ţară, un continent... o lume.

Construirea barierei a început într-o duminică, pe 13 august 1961, în Berlinul de Est, şi a ajuns la o lungime de 155 de kilometri. Străzi au fost tăiate în două, staţiile de metrou au fost părăsite şi familile au fost despărţite de un gard devenit zid. De asemenea, s-au înregistrat circa 5.000 de tentative de evadare din Berlinul de Est şi sute de morţi.

La 9 noiembrie 1989, est-berlinezii au trecut pentru prima oară liberi zidul-barieră, iar această dată a rămas în istorie drept Ziua Căderii Zidului Berlinului.

La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Radio România Cultural construieşte o zi a memoriei şi difuzează interviuri cu martori ai evenimentului, reportaje de la manifestările dedicate acestei aniversări, documentare despre toate schimbările produse după căderea Zidului şi despre cum a influenţat evoluţia culturii şi artei contemporane.

Teatrul, filmul, artele plastice în Europa şi în România şi-au schimbat traseul. Berlinul a devenit capitala internaţională a culturii clubbing şi este singurul fenomen al culturii pop care s-a format în Germania.

Dosarul dedicat comemorării celor 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului este coordonat de Radu Croitoru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite