EXCLUSIV Agenţii de la Secţia 7, unde a murit un bărbat în arest în urmă cu două zile, sunt acuzaţi că au torturat băieţii unor avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean a murit miercuri în arestul Secţiei 7 Poliţie din Capitală. Raportul legiştilor a arătat că a fost bătut. Alte patru persoane susţin că au fost torturate, scuipate şi lovite de agenţii de la circă.

Moartea unui bucureştean în arestul Pecţiei 7 de Poliţie din Bucureşti ridică grave semne de întrebare cu privire la tratamentul pe care-l primesc persoanele audiate sau reţinute de oamenii legii. Patru persoane au povestit reporterilor „Adevărul" despre bătăile şi umilinţele pe care le-au suferit în cadrul secţiei din cartierul Colentina după decesul bucureşteanului George Dan Bălan (38 de ani).

Doar ce se venise din Grecia
Potrivit apropiaţilor, acesta din urmă a fost reţinut în urmă cu cinci zile pentru furt şi a murit miercuri seară în arestul secţiei după ce a fost snopit din bătaie chiar de poliţişti. Oamenii legii au spus că bărbatului i s-a făcut rău fără niciun motiv.
„El lucra în Grecia, iar weekendul trecut s-a întors acasă. Am ieşit la restaurant împreună să sărbătorim. Când am plecat, el a luat, din greşeală, geanta unei alte doamne. Ea a chemat poliţia, iar agenţii l-au bătut chiar înăuntru", a spus nevasta lui Dan. Ea a adăugat că bărbatul ei „avea urme de sânge pe cămaşă când a fost la instanţă."

Varianta bătăii este susţinută şi de celelalte persoane arestate preventiv la Secţia 7, dar şi de raportul medico-legal în care este stipulat faptul că „moartea a fost violentă" şi că „la necropsie s-au constatat leziuni traumatice la nivelul membrelor şi toracelui". George Dan Bălan mai fusese condamnat în trecut pentru furt calificat şi pentru trafic de droguri.

Şefii de la circă exclud varianta în care poliţiştii ar fi vinovaţi de moartea inculpatului. „Bărbatul nu a fost bătut de poliţişti. El a avut o altercaţie la terasă, înainte să fie reţinut, aşa cum a transmis şi Parchetul. Nu au existat niciodată cazuri în care poliţiştii să fie violenţi cu cei reţinuţi", a spus comandantul secţiei, comisarul Tiberiu-Tase Ioniţă.

Alt bucureştean bătut în urmă cu două zile
În aceeaşi zi în care ar fi fost bătut până la moarte Bălan, un alt bărbat susţine că a fost lovit de agenţii de la Secţia 7, doar pentru că le-a răspuns poliţiştilor. „Marţi, pe la ora 13.00, a venit şoferul de la firma mea să mă ia la muncă. Jos, în faţa blocului, era o ambulanţă din cauză că doi elevi se îmbătaseră. M-am oprit şi eu să mă uit şi atunci m-a îmbrâncit un poliţist. I-am spus să nu se mai ia de mine şi atunci m-au luat la secţie. Acolo m-au lovit cu pumnii şi picioarele preţ de aproximativ o oră. Printre ei un anume Paul Nica care a dat în mine timp de o oră şi unul care spunea că e boxer. Ăsta mă ameninţa că el bate tot ce prinde", a declarat, pentru „Adevărul", Dumitru Daniel Ivan (37 de ani).


Copii de avocaţi, torturaţi timp de şase ore
Un caz însă mult mai dur decât acesta a avut loc în urmă cu şapte luni, când trei băieţi susţin că au fost torturaţi, umiliţi, scuipaţi şi bătuţi cu bestialitate de agenţii de la secţie. Printre ei, doi fraţi gemeni, Cristian şi Cătălin Matei, copiii unor avocaţi de la Baroul Bucureşti. „Era miezul nopţii. Noi ieşisem prin oraş când ne-a oprit o patrulă de la 7 să ne legitimăm. Frate-miu nu a avut buletin, dar le-a spus agenţilor că are acelaşi CNP ca şi mine, diferenţă făcând ultimele două cifre, că suntem gemeni. Agenţii au spus că facem probleme şi ne-au luat la circă, pe frate-miu chiar în cătuşe", susţine Cristian Matei.

Când au ajuns acolo, băiatul spune că au fost separaţi în mai multe camere şi chinuiţi aproape şase ore. „Erau un poliţist şi o agentă. Mi-au închis telefonul, mi-au rupt tricoul şi au început să mă scuipe. Au început să mă bată cu pumni şi picioarele şi unul m-a strâns foarte tare de testicule. Nu au lăsat o parte din corp neatinsă. Făceau concurs care reuşea să mă doboare fără să lase semne ", a mai spus Cristi.

„Mi-am pierdut cunoştinţa în timpul bătăii"
Acesta susţine că l-au lovit, la un moment dat, atât de puternic, încât şi-a pierdut cunoştinţa. „De-abia la 6.00 ne-au dat drumul şi am chemat direct SMURD-ul". Cristi susţine că oamenii legii încearcă acum să muşamalizeze cazul.
„Nu m-au chemat nici măcar la identificarea persoanelor din seara respectivă care au participat la bătaie. Dosarul s-a plimbat de la un procuror la altul deşi trebuia să fie înaintat de urgenţă potrivit legii pentru că eu am făcut plângerea în mai puţin de 48 de ore", a subliniat acesta.

MAI CITEŞTE ŞI:

Un bărbat a murit în arestul Secţiei 7 sub ochii poliţiştilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite