Bătăile rămân în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele aproape 10.000 de femei şi copii, victime ale violenţei domestice,  doar 10% cer ajutorul autorităţilor din Capitală. Neîncrederea şi condiţiile precare din adăposturi sunt câteva dintre motivele pentru care bucureştenii agresaţi ocolesc ajutorul primăriilor.

Cea mai recentă statistică a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei arată că peste 1.000 de victime ale violenţei în familie au fost înregistrate, anul trecut, la nivelul Bucureştiului. Neoficial însă, o persoană din 20 este agresată în familiile bucureştene, spun reprezentanţii asociaţiilor de protecţie socială.

„Copiii nu sunt informaţi, nu ştiu că pot suna la noi, iar femeilor le este ruşine. De obicei, victimele sunt dependente financiar de agresor şi le este teamă că vor rămâne pe drumuri”, a spus Daniela Radu, consilier juridic la Asociaţia pentru Protecţia Femeii Polimed.

Ea a adăugat că sunt prea puţine adăposturi în Bucureşti şi că este nevoie de implicarea instituţiilor statului. “Am avut perioade în care eram disperaţi, nu ştiam ce să facem cu atâtea femei şi copii, aşa că au dormit şi pe jos”, a mai spus Daniela Radu.

Adăposturi până în 2010

Consiliul Local al Sectorului 3 a anunţat ieri că va înfiinţa un nou adăpost pentru femeile şi copiii abuzaţi. Centrul va fi situat în str. Jean Steriadi nr. 40A şi va avea o capacitate de 50 de locuri. “Va fi deschis în 2009 şi va avea servicii complete pentru victime, de la cazare până la reconversie profesională, căutarea altei locuinţe şi a unui nou loc de muncă”, a spus Florin Vasile, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.

Mai există un centru de primire a victimelor în sectorul 3, dar are doar şase camere, neîncăpătoare pentru cele peste 30 de femei şi copiii lor, care au venit anul trecut să ceară ajutor.

Spaţiul este cu atât mai neîncăpător cu cât sunt primite şi cazurile din sectorul 5, care nu are un astfel de spaţiu. “Consiliul Local al Sectorului 5 nu dispune de clădiri goale. Acum căutăm un teren pe care să construim un adăpost”, a promis Florentina Marin, director Protecţia Socială Sector 5. Conform legii, toate sectoarele Bucureştiului trebuie să aibă, pe raza lor, un astfel de centru de primire până în 2010.

Citiţi în ediţia online a ziarului “Adevărul” adresele centrelor de primire a victimelor violenţei domestice din Bucureşti.

image

Am avut perioade în care eram disperaţi, nu ştiam ce să facem cu atâtea femei şi copii, aşa că au dormit şi pe jos

image


Daniela Radu
consilier juridic,
Asociaţia Polimed

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite