Bătaie pe căminele private pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că anul universitar începe peste o lună, cele câteva cămine private din Capitală care nu aparţin niciunei universităţi sunt pline ochi. Decât să  închirieze apartamente în oraş, tinerii preferă să plătească şi pe timpul verii preţuri de peste 100 de euro lunar pentru un loc la cămin.

Căminele universităţilor private şi cele ale celor de stat sunt mai mult libere până la 1 octombrie când debutează anul universitar. Nu la fel stau însă lucrurile în cazul celor private care nu aparţin niciunei instituţii de învăţământ. Acestea sunt preferatele studenţilor care iubesc confortul şi nu suportă să fie deranjaţi când învaţă şi care pentru a fi siguri că vor locui acolo pe parcursul anului de studiu închiriază camere chiar şi în vacanţa de vară.

Cel mai nou şi mai modern complex privat pentru studenţi din Capitală este West Gate Studios, situat în Militari, în zona Preciziei. Complexul inaugurat în urmă cu un an cuprinde momentan un singur corp, adică 375 de garsoniere şi câteva apartamente cu două camere. De anul viitor, complexul va deschide alte două blocuri pentru tinerii chiriaşi, şi va fi dotat, printre altele, cu piscină în aer liber, spa, fitness, jacuzzi, salon de înfrumuseţare, restaurante, patinoar pe timp de iarnă şi centru medical.

Studenţi de la toate universităţile
În căminul din cartierul Militari sunt cazaţi în prezent studenţi de la majoritatea instituţiilor de învăţământ. “Avem studenţi de la Universitatea din Bucureşti, de la ASE, de la <Ion Mincu>, Ştiinţe Agronomice, <Spiru Haret>, Româno-Americană”, a spus administratorul căminului, Teodor Cacior.

Mihai Negoiţă (21 de ani), de pildă, este student la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii “Spiru Haret”.  “Am preferat să plătesc pentru tot anul, implicit pe perioada verii, pentru că beneficiez de confort. Aici, camerele sunt dotate cu aer condiţionat, cuptor cu microunde, frigider, televizor, senzori de fum, internet, plită electrică şi baie proprie şi nu suntem mai mult de două persoane în cameră. Am locuit şi anul trecut aici şi beneficiez de o mică reducere la cazare”, a spus Mihai. O studentă care locuieşte în cămin, Irina, a trecut în anul al II-lea la Facultatea de Medicină Veterinară. “E mai convenabil decât să-ţi închiriezi ceva în oraş. Câteva luni am locuit cu o prietenă şi plăteam amândouă 350 de euro, plus întreţinere. Nu aş fi putut să mă adaptez nici la viaţa în căminul de stat, cu muzică la miezul nopţii sau baie la comun”, a explicat tânăra.

Cât costă căminul privat
Cazarea se plăteşte în avans o dată sau de două ori pe an, în funcţie de tipul de contract ales. Pentru unul dintre cele două locuri într-o garsonieră de 24 de metri pătraţi, un student plăteşte 95 de euro lunar, iar pentru un loc într-o garsonieră de 35 de metri pătraţi, 125 de euro, dacă a încheiat contract pentru o perioadă de şase luni. Dacă a încheiat contract pentru tot anul, tânărul va plăti mai puţin, 75 de euro lunar pentru un loc în garsoniera mai puţin spaţioasă şi 95 pentru unul în cea mai spaţioasă. La această taxă se adaugă suma de 25 de euro lunar de persoană pentru cheltuieli de tipul curăţenie sau pază şi costul întreţinerii care pe timp de vară este de circa 50 de lei lunar de persoană.

Un alt cămin particular din Bucureşti este situat pe strada Ion Movilă, în sectorul 2. Nici aici în prezent studenţii nu mai găsesc locuri, deşi într-o garsonieră pot fi cazaţi chiar şi şase studenţi. Cazarea şi întreţinerea se ridică la circa 140 de euro pe lună de persoană.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite