Barbutul, hobby-ul de la colţul blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce numărul jucătorilor de cazinou s-a micşorat cu 40%, în barurile de cartier au reapărut barbugiii. Unii bucureşteni ajung să câştige şi 600 de lei după o partidă cu zarurile. Amenda pe care riscă să o primească este cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.

Într-o cârciumă din spatele magazinului Unirea, zarurile sunt aruncate printre sticlele de bere. „Dai tu primu’ sau eu ?”, întreabă Gigi. „Marele începe, bă, te-ai îmbătat?”, îi răspunde Leonică, un alt client de-al casei.

Printre clinchetul zarurilor şi fâsâitul spumei de bere, atmosfera se destinde uşor. Se fac glume „de gaşcă”, se înţeapă unul pe altul cu vorbe de duh. De sus, o cameră video veghează şi s-ar părea că înregistreză tot. Cu toate acestea, nu le tulbură liniştea jucătorilor de barbut. Nu de camere le e frică, ci doar de privirea curioasă a vreunui client nou al barului. Sunt conştienţi că pot încasa amenzi usturătoare dacă sunt prinşi de către agenţii de poliţie.

„Am pus pe masă 5 lei, nu 10 ai înŢeles?”

Nea’ Leonică şi prietenul său de-o viaţă, Gigi, obişnuiesc ca, în fiecare zi, după ce termină munca, să treacă pe la cârciuma din fosta piaţă Unirii. Acolo mai beau o bere şi pot scoate un ban „cinstit” din barbut. Pofta de joc vine după câteva sticle consumate, când pierd uşor noţiunea banului.

Când e vorba de câştig, zarurile sunt cele care hotărăsc dacă iese cu scandal sau nu. „Am pus pe masă 5 lei, nu 10 ai înteles? Vrei să mă arzi? Uită-te mai bine!”, se revoltă Leonică. Dacă prinzi o zi bună, îti poţi băga rapid în buzunar cam cât câştigă un profesor într-o lună.

„Am venit cu 30 lei în portofel şi am plecat acasă cu 600 lei. Sunt zile şi zile”, spune Leonică. Românii care nu au bani sau timp de alte plăceri, găsesc în barbut o modalitate de a se relaxa, de a omori timpul şi, de cele mai multe ori, pentru a-şi rotunji veniturile. În fiecare zi, şi bodegile din zona Obor „acoperă” veteranii acestui joc practicat atât de clienţi, cât şi de patronii de localuri.

Zarurile au rezistat dupa comunism

Nici vedetele nu s-au dat înlături. De pildă, CRBL, liderul formaţiei Simplu, a declarat în presa mondenă că a câştigat primii bani de buzunar la barbut şi că, de aceea, şi-a tatuat pe gât, ca amintire, două zaruri. Sumele puse în joc depind de bugetul fiecăruia. Se poate începe cu 1 leu, iar dacă te ţine buzunarul poţi pune la bătaie chiar şi 100 lei pe o partidă. E de ajuns să dea startul două persoane că după nici cinci minute nu mai ai loc la masă.

La început, toate bune şi frumoase, dar, după ce jocul ia amploare, se ajunge la înjurături şi chiar la bătăi. Unii dintre participanţi sunt foşti clienţi ai cazinourilor de cartier, care, potrivit lui Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România, şi-au pierdut, în ultima perioadă, 40 % dintre jucători.

Cu toate că îşi desfăşoară activitatea prin centrul Capitalei, în special în zona Obor şi Piaţa Unirii, până acum poliţiştii nu au avut ce să le facă. „Până în prezent, nu s-au dat amenzi, pentru că jucătorii sunt greu de prins”, a declarat şeful poliţiei Poliţiei Comunitare Sector 2, Dumitru Soare.

image

Organizarea sau îngăduirea jocurilor de noroc, fără autorizare, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500-1.500 de lei

image



Dumitru Soare, şeful Poliţiei Comunitare din sectorul 2

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite