Barbecue între blocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grătar între blocuri, duminica după-amiază, a devenit o obişnuinţă pentru nea Gigi. Se mai schimbă doar ce pune pe grătar: în loc de mititei, o ceafă de porc. Dacă nu e nici ceafă,

Un grătar între blocuri, duminica după-amiază, a devenit o obişnuinţă pentru nea Gigi. Se mai schimbă doar ce pune pe grătar: în loc de mititei, o ceafă de porc. Dacă nu e nici ceafă, atunci un peşte prins chiar de el la baltă. Cu bluza suflecată, lăsând burta de bere liberă să respire, Gigi se duce la magazinul de la parterul blocului în care locuieşte. "Un pachet de mici gata formaţi", cere el vânzătoarei, care deja îi cunoaşte tabieturile de weekend. Face cu ochiul nevestei şi îi spune drăgăstos: "Îmi lasă deja gura apă". Nevasta oftează că tocmai îşi propusese să ţină cură de slăbire. "Să te duci mai încolo, nu chiar acolo în colţ, unde îşi fac toţi nevoile", răspunde nevasta. Punga de cărbuni, grătarul şi slănină primită de la rude de la ţară: reţeta perfectă ca Gigi să înnebunească vecinii de invidie. Mirosul de carne care urcă de la etajul unu la doi şi apoi direct în bucătăria vecinei de la trei, lăsând urme pe geamurile din spate ale magazinului, atrage nu numai invidia vecinilor, ci şi animăluţele comunitare. Câinii din jurul blocului, hrăniţi de gospodine miloase, fac coadă în spatele lui Gigi. Ademeniţi de mirosul micilor aproape rumeniţi vin şi băieţii de la spălătoria auto de vizavi. Parchează o Dacie 1300 chiar lângă grătar. Lasă portiera deschisă. O manea ieşită din casetofonul maşinii gâdilă plăcut urechile lui nea Gigi. Nevasta vine cu ligheanul cu apă, să se spele pe mâini soţul. "Am adus salata", mai zice ea. Roşii, ceapă şi castraveţi. Ce mai lipseşte? "Adu tu, femeie, bericile alea pe care le-am lăsat la magazin", comandă nea Gigi nevestei. Ea se supune. Masa şi scaunele pliante le-au aranjat deja băieţii de la spălătorie. Lângă grătar, chiar între blocuri, la adăpostul betoanelor, acolo unde ieri-seară unul dintre ei şi-a eliberat vezica şi unde acum un câine încearcă să-şi marcheze teritoriul.
Nea Gigi din Vatra Luminoasă nu este un caz excepţional. Grătare între blocuri, pe balcon ori pe terasă pot fi văzute în fiecare dintre cartierele Capitalei. Din seria grătarului, semn că bucureşteanul nu are complexe, nici maniere, că îi este dor de libertatea de la sat, face parte şi grădina din faţa blocului, unde gospodinele din Capitală mai plantează o roşie, un ardei iute, un leuştean ori o ştevie, să nu mai bată drumul până la piaţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite