Bâlbâială în jurul taxei auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile financiare din toată ţara au încasat ieri taxe de înmatriculare de trei ori mai mari din cauza unei erori în „Monitorul Oficial“. Deşi noua formă a taxei auto era programată să intre în vigoare pe 15 decembrie, Guvernul a grăbit termenul cu şase zile şi n-a mai retractat.

Confuzie, nervi şi bani în plus, asta au fost nevoiţi să îndure ieri posesorii de autoturisme second-hand care au vrut să îşi plătească taxa de înmatriculare la administraţiile financiare din toată ţara.

Noua taxă de înmatriculare pentru maşinile rulate, mărită de trei ori, ar fi trebuit să intre în vigoare pe 15 decembrie. Luni însă a fost publicat în „Monitorul Oficial“ anunţul de modificare a taxei, în care dintr-o greşeală nu era precizată data exactă de intrare în vigoare a ordonanţei Guvernului.

Astfel, prevederile actului normativ au intrat în vigoare la momentul apariţiei în Monitor, iar toate persoanele care au achitat ieri taxa au plătit după noul sistem de calcul, cu şase zile mai devreme decât a fost stabilit iniţial.

Dosare reanalizate la anaf

„Administraţiile financiare au primit ieri-dimineaţă noul software prin care este calculată taxa, precum şi «Monitorul Oficial» în care este publicată ordonanţa. Administraţiile au recalculat taxa pe poluare auto pentru dosarele analizate ieri, după noua formulă, pentru că ordonanţa a intrat în vigoare la data publicării”, ne-au declarat reprezentanţii biroului de presă al ANAF.

Aglomeraţie la RAR

Şi la birourile Registrului Auto Român (RAR) din mai multe judeţe s-au înregistrat probleme ieri. Din cauza aglomeraţiei, evaluarea tehnică a maşinilor a fost blocată, iar programările ­s-au mutat pentru astăzi.

„Atunci când softul atinge numărul maxim de programări, se blochează şi totul se reprogramează pentru a doua zi”, explică Ovidiu Crăpătureanu, directorul general al RAR.

Probleme au fost înregistrate în special în judeţele din zona Moldovei, dar şi în Mureş, Constanţa, Brăila, Buzău şi Giurgiu, potrivit oficialului de la Registrul Auto Român.

Comisia europeană: probleme cu taxa

Potrivit unui oficial al Comisiei Europene, citat de Mediafax, taxa de înmatriculare pentru maşinile second-hand cu normă de poluare Euro 4 ar trebui suspendată, pe motiv că această măsură se aplică în legislaţia europeană.

În schimb, autorităţile române au decis triplarea taxei de înmatriculare pentru toate autoturismele rulate, fără a face diferenţe între normele de poluare, şi au suspendat taxa doar pentru autovehiculele noi.

În noiembrie au fost înmatriculate în România aproape 55.000 de autoturisme, cu 6.000 de unităţi mai puţin decât luna precedentă, potrivit datelor Serviciului de Înmatriculări. Circa 75% din acestea, adică 41.000 de unităţi, sunt maşini rulate. Aceasta este cea mai ridicată pondere deţinută de maşinile second-hand anul acesta.

Înghesuială la RAR Bucureşti

Birourile Registrului Auto Român din Bucureşti au fost asaltate ieri, cu toate că posesorii de autoturisme vechi au plătit taxă de poluare de trei ori mai mare. Potrivit lui Ovidiu Crăpătureanu, directorul general al RAR, activitatea s-a desfăşurat pe baza programărilor făcute săptămâna trecută, însă totul s-a desfăşurat normal.

„Birourile din Voluntari şi Griviţa sunt foarte mari şi au făcut faţă aglomeraţiei”, a mai spus acesta. În acest moment nu vă mai puteţi programa la RAR în Bucureşti decât după data de 15 decembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite