Bălăceanu Stolnici: "Doamnele nu aveau voie la Capşa". Află care erau distracţiile bucureştenilor în interbelic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici îşi aminteşte, într-un interviu acordat "ADS Bucureşti",  cum îşi petreceau bucureştenii timpul liber în Capitală, care erau cafenelele preferate şi care era cea mai tumultuoasă zonă a Capitalei.

Constantin Bălăceanu Stolnici: "S-a dat mult nas elevilor în numele democraţiei"

Unde se făceau ritualuri de blesteme în Bucureşti. Vezi aici lăcaşul de cult de pe Calea Victoriei

"Distracţiile principale erau spectacolele de teatru, foarte bune de altfel, cele muzicale. Ateneul funcţiona din plin. Mai erau spectacolele de varieteu – Tănase cu toată echipa lui. Şi cinematografe. Bucureştiul a avut cinematografe unde se aduceau filme la zi. Pe Calea Victoriei nu era decât Select, vizavi de Palatul Telefoanele, şi Franklin, lângă Ateneu. Marile săli de filme erau pe Regina Elisabeta: Arta, Capitol, Trianon. Apoi a apărut Aro, unde este acum Patria, şi Scala. Mai era şi distracţia restaurantelor, de vară, „Mon Jardin“, „La Şosea” era bufetul unde mergea atâta lume. Era „Flora”, unde veneau călăreţii de pe Aleea Călăreţilor. Până să se construiască Palatul Telefoanelor a existat celebra terasă Oteteleşanu. Nu lipseau nici petrecerile organizate în familie, balurile. Palatul Şuţu era un loc unde se dădeau baluri foarte mari, la fel şi în casa Oteleleşanu, în Palatul Cantacuzino", povesteşte academicianul.

Capşa era în epocă un pol de întâlnire al protipendadei. Mergeaţi acolo?

"La hotel n-am mers niciodată. La restaurant, cu separeurile lui, am mers mai târziu. Când eram mic mergeam la cofetărie, unde era bombonerie. Prietenii de familie se întâlneau la cafenea, era un fel de zonă a protipendadei româneşti, nu numai a oamenilor de cultură. Ei mergeau la Nestor, la Corso, la Riegler. Capşa a fost totdeauna o zonă tumultuoasă. A existat o perioadă în care doamnele n-aveau voie la Capşa. Mai târziu au fost lăsate să intre în local, dar doar însoţite, şi mult mai târziu a venit partea de libertate", mărturiseşte Stolnici.

Rămâneţi pe bucuresti.adevarul.ro pentru a afla care erau casele unde se aduna protipendada

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite