VIDEO Bacalaureatul a încurcat înscrierile la facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii absolvenţii de liceu din Capitală au avut probleme, ieri, din cauză că şcolile nu le-au eliberat diplome şi adeverinţe de Bacalureat.Astfel, puţini liceeni bucureşteni au reuşit să se înscrie din prima zi pentru admiterea la facultate, însă au la dispoziţie o săptămână pentru a veni cu dosarul complet, unii preferând să candideze la mai multe specializări.

CITEȘTE ȘI: Admitere la facultate 2011 în București

La cele 15 facultăţi de la Universitatea „Politehnica“ din Bucureşti, ieri, a fost prima zi de înscriere, însă tinerii nu s-au înghesuit să-şi depună dosarele. Vina a fost însă a şcolilor care nu le-au eliberat încă diplomele şi adeverinţele de Bacalureat.

„Astăzi au venit câţiva tineri să se înscrie, iar noi îi ghidăm ce au de făcut, însă le lipsesc acte din dosar“, a declarat Luiza Creangă, studentă la Ştiinţe Aplicate.

Andreea Balint, o absolventă de 19 ani  de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu“ a reuşit însă să se înscrie din prima zi. „Mi-am depus dosarul la Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor pentru că este un domeniu de viitor. Am venit din prima zi ca să evit aglomeraţia pentru că vreau să mă înscriu şi la ASE, la Finanţe-Bănci“, a spus ea.

Un zvon care s-a dovedit fals a circulat, ieri, astfel că unii părinţi au sunat la Universitate ca să întrebe dacă este adevărat că liceenii se pot înscrie şi fără Bacalureat.

Inspectoratul Şcolar spune că nu sunt probleme

Cei mai mulţi tineri au ratat, astfel, prima zi de înscriere la facultate, din cauza lipsei adeverinţei de Bacalureat însă o mai pot face până la 15 iulie, între orele 9.00 şi 16.00.

„Cei care au venit până acum au întâmpinat greutăţi pentru obţinerea adeverinţei fără care nu se pot înscrie la admitere“, a spus şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate, prof.univ. Vasile Iftode.

image

În scimb, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti susţin că diplomele şi adeverinţele necesare se eliberează la foc continuu.

„Fiecare liceu lucrează la asta şi nu am avut semnalate probleme. Documentele se eliberează în tremen de 15 zile de la afişarea rezultatelor finale la Bacalureat, adică din 8 iulie“, a spus purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

A doua sesiune de admitere

După rezultatele dezastruoase de la prima sesiune de Bacalureat, când mai puţin de jumătate dintre liceenii bucureşteni au obţinut medii de trecere, reprezentanţii Universităţilor cred că va fi nevoie şi de o a doua sesiune de admitere pentru ocuparea locurilor.

„Noi am discutat deja la nivel de universitate despre organizarea unei sesiuni în toamnă care se va impune după ce s-a întâmplat la bacalureat“, a declarat rectorul Universităţii „Politehnica“, Ecaterina Andronescu.

Pentru anul universitar 2011/2012, la Universitatea „Politehnică“ din Capitală, Ministerul Educaţiei a aprobat 4.692 de locuri, subvenţionate de la buget, dintre care opt pentru tinerii rromi şi 10 pentru cei din Republica Moldova. Alte 1.150 de locuri sunt cu taxă. Taxa de studii este cuprinsă între 2.400 şi 4.000 de lei pe an.

Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti au început, de astăzi înscrierile pentru admitere, iar taxa este de 200 lei. La Universitatea din Bucureşti, înscrierile se fac din data de 8 iulie şi se vor încheia la 15 iulie, aici fiind puse la dispoziţie 4.545 de locuri la buget şi 6.495 de locuri cu taxă.

La cele mai multe facultăţi particulare, startul la înscrierile s-a dat la începutul acestei luni şi se vor încheia în toamnă. De exemplu la Universitatea „Titu Maiorescu“, candidaţii află dacă au fost admişi, în funcţie de media între nota de la Bacalaureat şi cea obţinută la testul de admitere, completat de candidat la înscriere.

La universiteta Româno-Americană, înscrierile au început la 4 iulie şi se încheie la sfârşitul săptămânii.

Şi La „Dimitrei Cantemir“, candidaţii se pot înscrie la una dintre specializările precum Drept, Comunicare şi Ştiinţe Publice, taxa de studii fiind în jur de 500 de euro pe an.

A doua sesiune de Bacaureat

Înscrierile pentru a doua sesiunea a examenului de maturitate au început, ieri şi se vor încheia la 15 iulie. Candidaţii respinşi la Bacalaureatul din vară se pot înscrie pentru cea de a doua sesiune, excepţie făcând cei care au fost daţi afară de la test pentru fraudă şi care nu mai pot participa la două sesiuni ale examenului. Examenele încep la 22 august cu probele orale şi continuă la 29 august cu probele scrise. Rezultatele finale se vor afişa la 4 septembrie.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite