Avioanele de hârtie au fost lansate la Politehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a avut loc etapa naţională a competiţiei „Red Bull Paper Wings”. Aproximativ 20 de studenţi au concurat, ieri, la etapa finală a competiţiei de  lansat avioane de hârtie, organizată în holul Rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Concurenţii, câştigători ai etapelor locale care s-au desfăşurat în cinci oraşe (Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj şi Bucureşti), s-au întrecut la cele trei probe ale coompetiţiei: „Distanţă de zbor”, „Durată de zbor” şi „Zbor acrobatic”.

„Campionatul este mai mult decât o joacă de copii. O foaie de hârtie poate deveni importantă sub forma unui avion. Puţini ştiu că avioanele de hârtie sunt folosite ca prototipuri pentru crearea unui model veritabil de avion. Fizicienii şi constructorii se folosesc de ele pentru a optimiza aerodinamica aparatelor reale de zbor”, a explicat Mihaela Simirea, marketing executive la Red Bull România.

Doi dintre cei trei câştigători sunt din Iaşi

Campion la „înălţarea” avioanelor a fost Iaşiul, două din cele trei probe ale competiţiei fiind adjudecate de studenţi din acest oraş. Bogdan Turcu, de 22 de ani, student la Facultatea de Construcţii din Iaşi, a câştigat primul loc la proba „Durată de zbor”, reuşind să menţină avionul în aer timp de nouă secunde.

La proba „Distanţă de zbor” pe locul întâi s-a clasat Ioan Paul Chiriac,  masterand al Facultăţii de Comunicare şi Publicitate din  Iaşi, al cărui avion a „zburat” 31 de metri. La proba „Zbor acrobatic” s-a impus Craiova, prin Şerban Mihăiţă, student al Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

Cei trei „lansatori” de avioane de hârtie au fost premiaţi cu un zbor adevărat în Austria. Ei vor participa la Marea Finală a „Red Bull Paper Wings”, care se va desfăşura, în perioada 1-2 mai, la Salzburg, unde se vor întrece cu studenţi provenind din alte 85 de ţări.

image

Este prima oară când particip la un astfel de concurs. Sper să bat recordul mondial sau măcar să ajung pe podium în Austria.

image


Ioan Paul Chiriac
câştigătorul probei „Distanţă de zbor“

image

Este un eveniment foarte interesant şi distractiv. Este o iniţiativă lăudabilă şi felicit organizatorii pentru idee“.

image


Mihai Ilie
membru al juriului

image

Sper să facem o figură cât mai frumoasă în Austria. Cel mai important este să ne simţim bine.

image


Şerban Mihăiţă
câştigătorul probei „Zbor acrobatic“

image


Bogdan Turcu, Ioan Paul Chiriac şi Şerban Mihăiţă, campionii României la aruncat avioane de hârtie    Foto: Silviu Brumă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite