Bucureşti: Aventurile unui căpitan şi ale balenei albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul volum din romanul „Moby Dick“ de Herman Melville este cartea cu numărul 50 din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă“.

CARTE: Succes la puterea 50

RECORD: 12 milioane de cărţi vândute

APRECIERE: Profesorii recomandă cărţile Adevărul

Astăzi, aceasta s-a vândut la toate chioşcurile, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.

Considerată una dintre cele mai complexe cărţi ale literaturii universale, „Moby Dick“ a fost publicată prima oară la Londra, la 18 octombrie 1851, în trei volume, cu titlul „Balena“.

Romanul este scris la persoana întâi, iar acţiunea este povestită de marinarul Ishmael, îmbarcat pe corabia Căpitanului Ahab. Aceştia pornesc în căutatea balenei albe Moby Dick, cea care devenise o adevărată obsesie, de când îi sfărâmase vasul lui Ahab şi-l făcuse să-şi piardă un picior. Ishmael are mai multe motive pentru care se îmbarcă spre zări necunoscute.

„Motivul principal a fost chiar imaginea copleşitoare a balenei. Curiozitatea pe care mi-a trezit-o monstrul acesta extraordinar, apele depărtate şi sălbatice unde îşi scaldă imensitatea şi primejdiile nemăsurate şi de neînlăturat pe care le aduce cu sine m-au făcut să mă decid“, cugetă el. Volumul cuprinde veritabile capitole de istorie naturală şi abordează teme generale, cum ar fi religia, obsesia, răzbunarea, rasismul sau relaţiile ierarhice.

Inspirat de experienţa personală

Scriitorul american a avut ca principală sursă de inspiraţie pentru romanul său experienţa personală de marinar. Totodată, povestea este inspirată şi de întâmplările pescarilor cu una sau mai multe balene albe urmărite fără succes de vânători. Acestea aveau o mulţime de răni provocate de harpoane şi atacau uneori corăbiile.

„Dintre toţi scriitorii pe care îi cunosc, Herman Melville este cel mai îndreptăţit să rămână pentru totdeauna în memoria cititorilor“, scria Nathaniel Hawthorne, cel mai bun prieten al său. Proza lui Melville este complexă şi de o imaginaţie bogată, ceea ce a făcut din el unul dintre cei mai fini stilişti ai limbajului din literatura americană, alături de William Faulkner, Henry James şi Thomas Pynchon.

Monstrul marin, personaj cinematografic

După acest roman s-au turnat mai multe filme. Astfel, în 1956, regizorul John Huston i-a distribuit în filmul său pe Gregory Peck, Orson Wells şi Richard Baserhart. „Huston a reuşit o splendidă adaptare a celebrei capodopere. Distribuţia e excelentă, Gregory Peck fiind surprinzător şi convingător în rolul căpitanului Achab, iar secvenţa interpretată de Orson Welles este un exemplu de curaj. De asemenea, Huston, de obicei interesat de culoare, foloseşte aici un ciudat procedeu, combinând alb-negru cu tehnicolor pentru a obţine un splendid efect aproape de sepia gravurilor marine“, scria Laurent Aknin în 1991în „Dictionnaire des films – Larousse“.

Astăzi, canalul de filme MGM a programat filmul lui Huston de la ora 13.50.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite