Autorităţile închid ochii la reabilitarea termică individuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia prevede aplicarea de amenzi şi îndepărtarea polistirenului, dar măsura este considerată prea dură chiar şi de autorităţi.

Prevederile legale care interzic efectuarea unor lucrări de reabilitare termică individuală la apartamentele de bloc sunt de mântuială. Ele nu sunt puse în aplicare de autorităţi, care fraternizează tacit cu proprietarii nevoiaşi, considerând că este singura soluţie pentru a spori confortul în casele oamenilor, pe bani puţini. „Reabilitarea se tratează unitar, soluţia de reabilitare numai pentru un singur apartament sau doar pentru o porţiune dintr-un bloc nu este o soluţie eficientă. Oamenii îşi fac apartamentele aşa pentru că, iniţial, se înţelegea că pentru genul ăsta de lucrări nu e necesară autorizarea, nu se făcea în lege specificaţia pentru reabilitare”, a declarat şeful Serviciului Autorizaţii şi Disciplină în Construcţii din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Urbană, Dana Chiroiu, referindu-se la o lege adoptată la începutul anilor ’90. De aproximativ patru ani, însă, este exclusă posibilitatea reabilitării termice individuale, singura soluţie fiind o lucrare la nivelul întregului bloc.

Totuşi, o intervenţie de acest gen presupune o documentaţie foarte stufoasă, efectuarea de expertize tehnice şi luarea unor decizii în funcţie de starea construcţiei, care poate necesita lucrări de consolidare. Reţeta legală nu a funcţionat decât în cazul a două blocuri din Ploieşti, unul situat pe Aleea Zimbrului şi celălalt pe Bulevardul Republicii. La un pas de reabilitare a fost şi un imobil de pe Strada Erou Arhip Nicolae, dar locatarii au refuzat lucrările când au aflat că trebuie să contribuie cu câte 2.000 de lei fiecare, pentru placarea unui apartament de trei camere. Suma reprezintă de zece ori mai mult decât costul unei lucrări executată fără audit şi proiect.

Autorităţile îşi văd de treabă şi nici măcar nu au o evidenţă strictă a numărului de apartamente reabilitate individual, deşi reglementările în vigoare prevăd aplicarea de amenzi de minimum 1.000 de lei şi eliminarea plăcilor de polistiren. „Ne-am gândit că impactul e dur, să te duci şi să-i dai jos polistirenul, în condiţiile în care omul a investit să-şi asigure câteva grade în plus în apartament. Am dat sancţiuni doar în câteva cazuri, în urma unor reclamaţii, a unor certuri între vecini. Cu reabilitarea unui întreg bloc e o problemă, că unii dintre locatari nu vor să participe”, a mai spus Dana Chiroiu.
„Să ne lase să facem cum credem noi mai bine, că viaţa e scumpă şi orice ban economisit contează”, zic câţiva locatari dintr-un bloc de pe Bulevardul Republicii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite