Autobuzul etajat a adus profit dublu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30.000 de călători s-au plimbat până acum cu cele patru autobuze „decapotabile“, aducând Regiei de transport un profit de 30%.Linia turistică n-a umflat doar bugetul RATB-ului, ci şi al micilor comercianţi care au prăvăliile amplasate în staţiile noului traseu turistic.

În prima lună de la înfiinţare, linia turistică a adus încasări de 299.820 de lei.

„Din această sumă, se scad cheltuielile cu chiria, salariul angajaţilor, toate cheltuielile de exploatare, care sunt de 229.996, şi rămânem cu un profit de 69.824 de lei, ceea ce reprezintă 30% din încasări. În estimările făcute de noi, ne aşteptam la un profit de 15%. Ne rugăm ca vremea să fie bună în continuare şi să avem aceleaşi încasări şi în lunile următoare“, a declarat, pentru „ADS“, directorul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), Adrian Criţ.

Directorul a mai declarat că ia în calcul varianta păstrării liniei turistice şi pe perioada iernii, însă cu nişte autobuze acoperite, iar din primăvara anului viitor, Regia va avea propriile autobuze.

Străinii vor cărţi şi pliante cu Bucureştiul

Turiştii – străini, dar şi români curioşi să vadă Capitala de la etaj - au mărit şi veniturile chioşcarilor din staţiile liniei turistice. La Piaţa Romană, vânzătorul de ziare a epuizat cărţile despre Bucureşti. „Se caută cam orice despre oraş, poze, pliante şi mai ales hărţi“, a spus chioşcarul.

Nevoia străinului de a se ghida prin Capitală a fost speculată de românul-afacerist care, ferit de ochii controlorilor din autobuz le vinde turiştilor hărţi luate gratis de la infochioşcurile amenajate de Primărie.

Şi vânzătorul de covrigi tot din Piaţa Romană se bucură de mai mulţi clienţi de când autobuzul turistic îi lasă pe vizitatori în faţa vitrinei sale. „Aici oricum

e vad, însă acum pot să spun că sunt parcă mai mulţi străini care cumpără“, a spus Florin Ilie, patiser.

Şi pentru cerşetori faimosul autobuz a devenit o ţintă, unii dintre ei mutându-şi „locul de muncă“ în staţiile unde coboră călătorii străini.
Casa Poporului şi fântânile, fala oraşului

De la etajul acestuia, turistul nu vede specula, ci doar frumuseţea oraşului. Cristina de 19 ani, româncă studentă în Scoţia se plimba săptămâna trecutră cu încă două colge, una venită din India, iar alta din Scoţia, prin centru oraşului.

Fetele n-au ştiut că pot beneficia de ghid turistic audio, aşa că s-au mulţumit cu pozele făcute cu aparatele personale, iar cel mai mult le-a plăcut Casa Poporului. Cristina ar fi vrut să le arate şi Teatrul Naţional însă acesta este acoperit de o prelată neagră sub care se lucrează. 

25 de lei, biletul pentru adulţi

Tarifele de transport pentru linia turistică sunt stabilite pe categorii de vârstă: 25 lei un bilet pentru adulţi şi 10 lei un bilet pentru copiii cu vârste între 7 şi 14 ani. Copiii de până la 7 ani, însoţiţi de adulţi, vor beneficia de transport gratuit.

Cardul de călătorie este valabil 24 de ore de la prima validare şi se poate procura din autobuzele turistice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite