Bucureşti: Autobuzele ajung cu greu vara în staţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe perioada verii, RATB reduce parcul auto cu 40% pe motiv că bucureştenii sunt în concediu, iar elevii şi studenţii în vacanţă. Dacă un autobuz ajunge în timpul anului la un interval de 5-10 minute, maşinile vin vara după aproximativ 20 de minute.

Vara, când datorită concediilor, circulaţia nu este atât de aglomerată în Bucureşti, staţiile  Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) sunt mai mereu pline. Motivul îl constituie întârzâierile mijloacelor de transport în comun care funcţionează după program schimbat, permiţând întârzâieri de până la o oră.
„Aştept tramvaiul 16 care circulă între Calea Moşilor şi Pipera şi câte 20 de minute“, a spus Irina, în vârstă de 23 de ani. O mămică cu un copil în braţe din cartierul Militari spune că aşteaptă tot cam atât până un autobuz de pe ruta 385 ajunge în staţie. „Măcar atunci când ajunge, este gol şi nu mai suport şi înghesuiala şi mirosul călătorilor nespălaţi“, a spus Cristina Călin.
Anul trecut, însuşi primarul Sorin Oprescu s-a arătat indignat de faptul că bucureşteanul este nevoit să aştepte în staţii chiar şi o oră să apară autobuzul pentru că, pe atunci, o mare parte a personalului instituţiei era în concediu medical.

Din 15 septembrie, se circulă normal
Reprezentanţii RATB motivează reducerea numărului de maşini deoarece a scăzut şi numărul călătorilor: elevii şi studenţii au intrat în vacanţă, iar bucureştenii pleacă în vacanţă „Serviciul de transport public gestionat de RATB se desfăşoară în perioada 15 iunie şi 1 septembrie cu un parc redus cu 12% la tramvaie, 11% la troleibuze şi 16% la autobuze, comparativ cu cealaltă parte a anului calendaristic”, spun reperezentanţii instituţiei.
În plus 20% din angajaţii RATB sunt în vacanţă, iar alţi 4,5% beneficiază de concediu medical. „De la data de 1 septembrie, avem o creşetere progresivă a parcului auto, ajungând ca, la începutul anului şcolar, la 15 septembrie, să atingem nivelul maxim“, mai spun reprezentanţii RATB.

Întârzâie şi metroul
Cei care preferă să circule cu metroul, evitând arşiţa zilei, au şi ei de aşteptat trenurile mai multe minute decât de obicei. Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, spune că garniturile nu intră în revizie, însă angajaţii îşi iau concediu. „În perioada iulie-august transportăm cu 150.000 de călători mai puţin decât în restul anului, aşa că vrem să facem o economie la energia electrică, iar angajaţii intră şi ei în concediu“, a declarat Udrişte. Astfel, la orele de vârf, între 7.00 şi 9.00 şi 16.00 şi 19.00, întârzâierile sunt mai lungi cu două minute, iar în restul zilei, cu chiar patru minute. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite