Bucureşti: Aurelian Roler, chitaristul din Centrul Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelian încântă bucureştenii care ies la plimbare în Centru cu melodii celebre ale lui Toto Cutugno, The Beatles, Eric Clapton, Nicu Alifantis şi Mircea Baniciu.

Aurelian Roler, sau Relu, pentru prieteni, cântă la chitară de când se ştie, dar numai de câteva luni o face pentru a-şi câştiga existenţa. Scena sa o reprezintă străduţele pietonale din Centrul Istoric, iar publicul, turiştii străini, studenţii şi clienţii restaurantelor din zonă.

În urmă cu doi ani, Aurelian a renunţat la mica sa afacere din domeniul publicităţii din cauza concurenţei neloiale. „Afacerea mergea bine până când companiile mari au pus monopol pe acest domeniu, oferind gratis ceea ce noi, micile firme, vindeam“, spune Relu.

Afectat de criză

Având multe cunoştinţe în domeniu, Aurelian s-a angajat în aceeaşi branşă. După scurt timp, a suferit o cădere nervoasă şi a demisionat, hotărând să plece undeva în provincie.

„Criza a lovit destul de tare în acest segment de activitate. S-au pierdut multe contracte, am început să muncesc de două ori mai mult pentru aceiaşi bani. Din cauza presiunii şi a stresului am renunţat şi am plecat la Olteniţa ca să administrez o fermă de animale“, povesteşte chitaristul.

„Cânt şi pentru un zâmbet“

Pentru că nu a putut să se adapteze la viaţa de fermier, artistul a revenit în Capitală. Cu o parte din banii pe care i-a câştigat la fermă şi-a cumpărat o chitară şi s-a apucat de cântat pe străzi. S-a gândit că cel mai bun loc ar fi Centrul Vechi şi a început să se intereseze dacă poate cânta fără să întâmpine probleme.

„Mă gândeam că poate există vreo mafie sau că trebuie să mă feresc de poliţişti ca să cânt pe Smârdan, Lipscani sau Şelari, dar nu a fost cazul“, zice bărbatul. După un început cu multe peripeţii, Aurelian spune că este mulţumit de stilul său de viaţă.

„Ştiu că nu a fost cea mai inteligentă decizie, dar fac ceea ce îmi place. Partea financiară este foarte importantă, dar nu este cea mai importantă. Cântând pe stradă câştig destui bani pentru a mă întreţine şi mă şi distrez“, zice Relu. El mai spune că nu cântă doar pentru bani, ci şi pentru a-i distra pe trecători. Banii sunt doar bonusul. „Eu cânt şi pentru un zâmbet“, încheie chitaristul.   

Ce-i place: „Îmi place foarte mult şahul. Am participat chiar şi la câteva concursuri pe când eram în liceu. Îmi place foarte mult muzica, mai ales cea veche“, spune Aurelian.

Ce nu-i place: „Nu îmi place să fiu la cheremul cuiva. Nu îmi place să fiu răspunzător de greşelile altora. Cu prostia şi cu minciuna m-am obişnuit“, mai spune chitaristul.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce chitarist admiri cel mai mult?

Acum vreo câţiva ani am fost întrebat de nişte prieteni care chitarist mi se pare mai bun dintre Van Helsing şi Hendrix. Eu am răspuns Eric Clapton. Mi se pare cel mai bun chitarist.

Pe viitor ai de gând să cânţi tot pe stradă?

Am de gând să cânt într-o trupă. Suntem deja trei băieţi. Unul la tobe, unul la bas şi eu, la chitară. Vrem să găsim o fată care să cânte la vioară sau la flaut, să facem un demo şi să îl trimitem pe la radio şi pe la televiziuni. Dacă nu ne bagă nimeni în seamă, cântăm tot pe stradă. 

Profil
Născut: 5 februarie 1965, Bucureşti
Studii: A absolvit liceul „Emil Racoviţă“
Familie: Este divorţat şi are o fiică de 14 ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite