Bucureşti: Atenţie, cade tencuiala cu tot cu balcon!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de pe strada Orlando din sectorul 1, al cărei balcon stă să cadă, este un pericol pentru trecători. Nimeni nu a izolat zona.  Autorităţile locale spun că nu pot face nimic, pentru că imobilul este în litigiu, adică este cerut pe Legea 10 de către foştii proprietari, Asociaţia Cercetaşii României.

Balconul casei numărul 5 de pe strada Orlando din sectorul 1 stă să cadă, iar singura atenţionare pentru trecători este un simplu anunţ lipit în geam: „Atenţie, cade tencuiala!”. Cazul nu este singular în Bucureşti, astfel de pericole fiind întâlnite în majoritatea cartierelor vechi.  

Oamenii care cunosc deja situaţia de pe strada Orlando traversează pe celălalt trotuar când ajung în dreptul clădirii. „Eu merg pe aici zilnic şi ştiu în ce stare este clădirea, de aceea trec pe partea cealaltă mereu. Am auzit că anul trecut au căzut bucăţi din balcon pe o maşină parcată în dreptul casei. Ar trebui să vină cineva de la primărie să înconjoare locul, să fie oamenii atenţionaţi, pentru că dacă nu te uiţi în sus n-ai de unde să ştii ce pericol te paşte”, a spus Mihaela Andreescu, care lucrează ca vânzătoare pe Calea Victoriei.

Casa nu are nici bulină roşie, nici alte semne de prevenire.
Faptul că au căzut bucăţi din balcon pe o maşină în urmă cu aproximativ un an a fost confirmat şi de paznicul clădirii de peste drum. „Eu lucrez aici de cinci ani şi niciodată nu am văzut pe nimeni de la primărie trecând pe aici. Acum un an a căzut o bucată din balcon pe o maşină, dar şi acum mai cad. Lângă gard este o cutie de plastic în care locatarii strâng bucăţile care se desprind din casă”, a spus portarul.



Teoriile vecinilor
Două coli A4 lipite pe clădire, pe care scrie „Atenţie cade tencuiala”, sunt singurele mijloace prin care locatarii imobilului s-au gândit să-i atenţioneze pe trecători că sunt în pericol atunci când trec prin zona respectivă.

Vecinii nemulţumiţi de faptul că nu se ia nicio măsură, au lansat deja teoria conspiraţiei. „Oamenii care stau în casă sunt chiriaşi. Clădirea este de fapt a ICRAL-ului. Nu o să se apuce nimeni să reconsolideze clădirea asta, pentru că nu au niciun interes. Ei aşteaptă să cadă, ca să poată să vândă terenul vreunui bogătan sau vreunei agenţii imobiliare, cui dă şpaga mai mare”, spune Liviu, unul dintre vecinii din clădirea de lângă. 

Luminiţa Mihuţ, directoarea Administraţia Fondului Imobiliar (AFI), fostul ICRAL, spune că imobilul este notificat pe Legea 10 de către Asociaţia Cercetaşii României şi că de aceea municipalitatea nu se poate implica în marcarea zonei periculoase. „Bulină roşie nu i-am pus, pentru că doar scara interioară este insalubră”, a conchis Mihuţ.

Alte zone unde îţi cade tencuiala în cap
Multe clădiri din centrul Capitalei sunt un adevărat pericol pentru trecători, din cauza bucăţilor din zid care pot să cadă în orice moment. Străzile Doamnei sau Dionisie Lupu sunt doar câteva dintre zonele periculoase, situate în buricul Bucureştiului. Dacă unele dintre „clădirile-pericol“sunt marcate cu plăcuţe de atenţionare, altele nu au niciun afiş de avertizare, cum este şi cazul clădirii de pe strada Doamnei nr. 23, unde mai multe cărămizi s-au desprins deja dintr-un balcon.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite