Atenţie cum şofaţi în sezonul rece!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit sezonul rece, iar pentru şoferi înseamnă mai multe probleme în trafic. Ninsorile îi iau întotdeauna pe edili prin surprindere, iar traficul prin Capitala înzăpezită se transformă

A venit sezonul rece, iar pentru şoferi înseamnă mai multe probleme în trafic. Ninsorile îi iau întotdeauna pe edili prin surprindere, iar traficul prin Capitala înzăpezită se transformă într-un coşmar. şi gheaţa care se formează pe şosele dă de furcă şoferilor.
Deşi iarna intensitatea traficului este mai redusă, numărul accidentelor este mai mare. Din cauza condiţiilor meteo specifice, capacitatea de conducere este mult diminuată, oboseala se instalează mai repede, iar ceaţa, precipitaţiile şi albul zăpezii obosesc ochiul.
Înainte de a pleca la drum, atât prin Bucureştiul întroienit, cât şi în afara localităţii, conducătorii auto trebuie să ştie că pe timp de iarnă sunt necesare măsuri speciale de precauţie. Pentru început, informaţiile despre starea vremii trebuie luate în calcul pentru a avea o imagine exactă despre ce va fi "atunci" şi "acolo".
Iarna, maşinile trebuie echipate cu lopată, materiale şi lanţuri antiderapante. şoferii trebuie să se asigure că instalaţiile de climatizare şi de dezaburire sunt în stare de funcţionare, autovehiculul trebuie dotat cu anvelope specifice sezonului rece, iar benzina din rezervor este bine să fie în cantitate mai mare decât ar fi necesar.
Odată plecat la drum, conducătorul auto trebuie să şofeze cu prudenţă. Viteza trebuie redusă în apropierea derdeluşurilor şi a patinoarelor improvizate, deoarece oricând poate apărea în faţa maşinii un copil cu o săniuţă scăpată de sub control. De asemenea, distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare. Poliţia îi mai sfătuieşte pe şoferi că, pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când se întâlnesc cu alte autovehicule, trebuie să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale.
În condiţii de zăpadă şi polei, conducătorii auto trebuie să renunţe pe cât posibil la pedala de frână, folosind, în schimb, cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite