Atelier de hârtie manuală la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de fabricare manual a hârtiei este unic în Europa şi face parte din programul educaţional „Ateliere de creativitate” derulat de Muzeul Ţăranului Român.

Ideea înfiinţării atelierelor de creativitate, unde copii îşi poată completa educaţia prin deprinderea unor meşteşuguri tradiţionale şi artistice i-a aparţinut regretatei Irina Nicolau, specialist al Muzeului Ţăranului Român (MŢR). Înfiinţate în 2002, numărul lor s-a înmulţit de la an la an şi din 2008, la MŢR a început să funcţioneze Atelierul de hârtie, unde copii deprind tehnica fabricării manuale a hârtiei şi pe cea a tipăririi, legării şi ilustrării manuale a cărţilor. În acest fel se recuperează vechi tradiţii renascentiste, astăzi, aproape dispărute din Europa.

Filozoful paperman

Activitatea Atelierului de hârtie de la MŢR este coordonată de Răzvan Supuran, absolvent de filozofie, care s-a specializat în meşteşugul manufacturierii hîrtiei şi a cărţilor. Pasionat de „filozofia lucrului manual”, Răzvan Supuran a devenit paperman (manufacturier de hârtie) după ce a avut ocazia de a prelua de la un prieten din Cluj, artistul plastic Laszlo Mathias, o veche tradiţie de familie care conservase secretele de obţinere şi prelucrare manuală a hârtiei, utilizate în epoca Renaşterii. „Ceea ce facem noi la Muzeul Ţăranului Român nu se mai face nicăieri în Europa. Pe lângă mulţimea de reţete de obţinere manuală a hârtiei, avem un tipar manual şi legătorie manuală de cărţi. Iar pentru ilustrarea manuală a cărţilor, copiii învaţă desen, pictură, gravură şi modelaj, cu profesori de specialitate”, a spuns paperman-ul.

Tradiţii de peste 500 de ani

La Atelierul de hârtie, copiii învaţă meşteşuguri vechi de peste 500 de ani, utilizate înainte de apariţia tiparului lui Gutenberg. Ei prelucrează celuloza obţinută din reciclarea hârtiei, folosind căzi cu apă şi boluri din lemn lustruit, site şi cârpe. Sub coordonarea lui Răzvan Supuran, în atelier se adună şi lucrează câte 10-15 copii. Vechile meşteşuguri, îmbinate cu propria creativitate, îi pasionează pe cei mici, făcându-i să vină cu regularitate, în fiecare miercuri, între orele 11.00-14.00. Şi uneori ei reuşesc să prelucreze până la 50 kg de material pe zi. Creaţiile lor sunt cărticele, felicitări, obiecte din hârtie gonflată, unele împodobite cu desene, picturi, gravuri, altele, mai amuzante, ornate cu dulciuri comestibile, precum pufarinii.

Meşteşuguri de 2 lei

Pare incredibil, dar cele mai multe dintre cursurile Atelierelor de creativitate de la MŢR costă doar 2 lei. Pe lângă cursul de hârtie manuală, mai sunt cursuri şi ateliere de desen, pictură şi etnologie, de fotografie, de păpuşi, de ceramică, de croitorie şi ţesut. Deşi înscrierile s-au făcut la începutul anului şcolar cei care vor să mai prindă un loc, au şansa de a se înscrie pe parcurs. Mai multe informaţii se pot obţine de pe site-ul muzeului, sau la telefonul 021.317.96.59.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite