Aproape o sută de școli din Capitală nu au aviz sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şedinţa Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti pe tema măsurilor luate pentru deschiderea în bune condiţii a anului şcolar 2011-2012 a participat, astăzi, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Potrivit Prefecturii Capitalei, în Municipiul Bucureşti vor funcţiona 394 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi 46 de unităţi de învăţământ fără personalitate juridică. Totodată, în Bucureşti sunt 234 de unităţi de învăţământ particular (163 de grădiniţe, 20 de şcoli în învăţământul primar, 13 în învăţământul gimnazial, 22 în învăţământul liceal şi 16 unităţi postliceale). Procesul de învăţământ se desfăşoară în aproximativ 700 de clădiri.

Din totalul unităţilor de învăţământ, 97 sunt încă neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică. Din acestea, 43 de unităţi de învăţământ sunt incluse în programul BEI şi vor fi autorizate la finalizarea lucrărilor. Până la începerea efectivă a anului şcolar, o parte dintre aceste şcoli vor primi autorizarea sanitară, au anunțat reprezentanții prefecturii.

Astfel, în sectorul 1 sunt 11 unităţi, în sectorul 2 - 37, în sectorul 3 - 13, în sectorul 4 - 18, în sectorul 5 - 11, iar în sectorul 6 - 7 astfel de unităţi.
Prefectul Capitalei a arătăt că, din informaţiile puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar, în programul BEI au fost finalizate lucrările la 36 de unităţi şcolare din totalul de 102 care au fost contractate iniţial.

Și reprezentanți ai Poliţiei şi Jandarmeriei Bucureşti au fost la Colegiul Prefectural și au spus că există unele probleme în ceea ce priveşte siguranţa în şi în jurul unităţilor de învăţământ, care se referă, în primul rând, la altercaţiile şi micile loviri şi violenţe dintre elevi.

În al doilea rând, s-a arătat că este nevoie ca, împreună cu poliţiile locale, să se monitorizeze mai atent spaţiul din jurul şcolilor, unde prezenţa unor persoane periculoase poate constitui o problemă.

În Bucureşti, 265 de unităţi de învăţământ au paza asigurată, fie prin pază proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea şcolilor se face, deocamdată, cu 1.547 de camere video.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat directorilor de şcoli să urgenteze actualizarea planurilor de evacuare pe căile de acces şi să raporteze de îndată orice problemă de natură electrică sau de furnizare gaze care ar putea afecta siguranţa clădirilor în care funcţionează şcolile sau grădiniţele.

Ministrul a cerut Inspectoratului Şcolar, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Prefecturii Capitalei ca în prima săptămână a anului şcolar să organizeze în toate unităţile de învătământ exerciţii practice reale prin care atât elevii cât şi cadrele didactice să înveţe rapid procedeele pe care trebuie să le aplice în caz de incendiu sau cutremur.

Un alt subiect de discuţie a fost legat de necesitatea încheierii de parteneriate public - private pentru repararea şi modernizarea terenurilor de sport din şcoli şi licee, în contextul în care acestea pot constitui sursă de venit suplimentar pentru şcoli dacă, după încheierea programului zilnic şcolar, sunt închiriate către doritori.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite