Bucureşti: Aparatul care-ţi arată când vine bătrâneţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul osteodensitometru bidimensional din ţară va fi inaugurat la Spitalul Judeţean Ilfov „Sfinţii Constantin şi Elena“.

De la începutul săptămânii viitoare când va fi inaugurat aparatul, femeile vor putea afla din timp când vine menopauza şi o vor putea întârzia cu până la 7 ani.

Osteodensitometrul, care a fost achiziţionat cu o sumă de 200.000 de euro, arată densitatea calciului în oase printr-o metodă noninvazivă pentru că pacientul nu riscă să fie iradiat. Lipsa calciului în organism stă la baza multor afecţiuni dar, mai ales duce la îmbătrânirea prematură a pielii, oaselor şi a tuturor organelor interne.

„După o osteodensiometrie medicul poate să afle dacă pacientul va îmbătrâni prematur, dacă riscă fracturi puternice şi greu de vindecat sau, în cazul femeilor, aproximează perioada în care va apărea menopauza“, a spus directorul spitalului, Dan Blendea. Costul unei astfel de intervenţii este de 700 de lei, iar începând cu anul 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta analizele în cazul pacienţilor cu afecţiuni grave.

Sportivii de performanţă fac deseori osteodensitometrii 

Medicii recomandă ca o astfel de analiză să fie făcută la toate categoriile de vârstă: la copii pentru a se depista cauzele care duc la creştere şi dezvoltare lentă, la adulţi pentru a se vedea dacă depozitele de calciu s-au golit.

„Dacă ai aflat din timp în ce stare se află organismul tău poţi întârzia apariţia menopauzei cu între 3 şi 7 ani. Acest aparat este foarte utilizat de sportivii de performanţă pentru că ei au nevoie să ştie dacă osatura le permite un anumit efort.

Afecţiunile cauzate de lipsa calciului din organism pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească rădăcinoasele cum ar fi pătrunjelul şi ţelina, şi lactatele. Atunci când se descoperă un dezechilibru al calciului medicii prescriu tratament medicamentos care se poate procura din farmacii, dar, dacă este luat în absenţa unei alimentaţii corecte, nu-şi face efectul“, explică Dan Blendea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite