VIDEO/FOTO Apa Nova a început să cureţe caseta de ape uzate de sub Dâmboviţa. Lucrările sunt unice în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările pentru decolmatarea casetei de ape uzate de sub râul Dâmboviţa au început din această săptămână, au anunţat astăzi reprezentanţii companiei Apa Nova Bucureşti.

Până acum s-a lucrat la curăţarea şi deblocarea punctelor de acces în casetă pentru pregătirea acţiunilor de deblocare a acesteia. De asemenea, s-a început curăţarea şi deblocarea racordurilor colectoarelor principale la casetă. “Începând de ieri, echipele specializate au început să intre să lucreze la blocajele mari. Pas cu pas vom îndepărta aceste blocaje”, a declarat Mădălin Mihailovici, directorul adjunct al Apa Nova Bucureşti.   

image

CLICK pe imagine pentru a vedea harta casetei!

În urma investigaţiilor care au fost realizate de societate, au fost identificate 76 de blocaje, dintre care 25 majore. Unele dintre aceste blocaje majore sunt cauzate de bucăţi mari de beton, iar altele, de depunerea unor material textile pentru stâlpi metalici care au rămas din faza de execuţie a casetei. Cele mai multe dintre aceste blocaje majore, care ar fi putut oricând obtura caseta, sunt în zona centrală a Bucureştiului, între Spitalul Universitar şi Unirea. După îndepărtarea blocajelor majore, se va trece şi la eliminarea celorlalte obstacole. Cele 25 de blocaje majore ar urma să fie îndepărate până în primăvara anului viitor.

Alte lucrări care au mai fost realizate până în prezent au vizat punerea în funcţiune a unui tronson al casetei de după staţia Glina, care deşi era executat, nu a fost utilizat până acum. Pe acest tronson a mai fost pusă în funcţiune o a doua cameră de racord între casetă şi râul Dâmboviţa. Totodată, în prelungirea tronsonului a fost construit un canal deschis cu o lungime de aproximativ 200 de metri, care leagă caseta de Dâmboviţa. Punerea în funcţiune a acestui ansamblu măreşte capacitatea de descărcare a casetei cu aproximativ 60 mc/s, în cazul unor evenimente pluviale deosebite.

Totodată, a fost instalat un sistem de monitorizare zilnică a calităţii apei colectate şi transportate prin casetă.

De asemenea, au fost inspectate drenurile aferente cesetei în vederea elaborării unui studiu pentru reducerea infiltraţiilor şi sunt monitorizate nivelurile şi debitele acesteia. În plus, au fost montaţi senzori pentru monitorizarea funcţionării casetei şi a nivelului de serviciu care reglementează capacitatea actuală de tranzit a casetei, maxim 42,75 mc/s. Nivelul de serviciu este monitorizat în secţiunea Nodului Hidrotehnic Popeşti. Depăşirea acestei valori de debit antrenează intrarea în funcţiune a deversorului de siguranţă, cu dirijarea excedentului de apă direct în râul Dâmboviţa, prin camera de siguranţă, pentru situaţiile de urgenţă.

Lucrările din perioada următoare vor viza finalizarea echipării canalului deschis şi a casetei cu echipamente hidromecanice necesare (grătare, stavile şi batardouri) şi terminarea curăţării tuturor acceselor şi a legăturilor marilor colectoare cu caseta. De asemenea, va fi finalizată eliminarea blocajelor majore din casetă. Vor urma curăţarea casetei, lucrări de reabilitare a structurii acesteia pe zonele afectate pentru punerea în siguranţă şi reducerea infiltraţiilor, echiparea cu senzori de nivel, debit şi calitate şi dotarea casetei cu echipamente hidromecanice pentru îmbunătăţirea curgerii şi evacuării apei. “Va fi o casetă inteligentă. În 4-5 ani totul va fi automatizat”, a spus directorul adjunct an Apa Nova Bucureşti.

Caseta este unică în Europa

Potrivit lui Mihailovici, caseta este unică în Europa, iar pentru curăţarea acesteia sunt necesare utilaje şi tehnologii noi. “Această casetă de ape uzate, acest colector principal este unic în Europa. Nu există aşa ceva în nicio capitală europeană sau în niciun mare oraş european. Există ceva asemănător la Seul. Pentru aceste lucrări a trebuit deci să inventăm un departament, oameni, utilaje, tehnologii, moduri de abordare a lucrărilor în interiorul casetei. Este o zonă cu risc foarte ridicat”, a spus Mihailovici.

image

CLICK pe imagini pentru a vedea fotogaleria!

Printre utilajele unicat realizate se numără unul care poate aspira de la o distanţă de 80 de metri din colector atât materiale solide cu apă, cât şi numai materiale solide. Realizarea utilajului a durat şapte luni. Utilajele au fost realizate în atelierele societăţii. Marea majoritate a utilajelor necesare au fost deja achiziţionate până acum. Totodată, Apa Nova Bucureşti are acum şi o echipă de scafandri, care va lucra la curăţarea casetei.

Caseta de ape uzate a fost preluată în concesiune la data de 17 mai 2011, Apa Nova angajându-se să o întreţină şi să o modernizeze în cadrul unui plan de investiţii de aproximativ 40 de milioane de euro pe durata de trei ani. Planul de modernizare presupune amenajări pentru descărcarea casetei în râul Dâmboviţa (numai la precipitaţii abundente) şi în staţia de epurare Glina, decolmatarea şi eliminarea punctelor de blocaj major din interior.

Caseta de sub râul Dâmbovița are o lungime de aproximativ 17,5 kilometri în plan și de 43,4 kilometri în desfăşurare, iar capacitatea de preluare a apelor uzate era de 47% la preluarea în concesiune de către Apa Nova Bucureşti, ajungând în prezent la 60%. Până la preluarea concesiunii, Apa Nova avea în administrare doar marile colectoare şi colectoarele secundare, caseta fiind la Apele Române. Prin preluarea casetei de către Apa Nova Bucureşti, a fost realizat un sistem integrat de canalizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite