Muzeul "Grigore Antipa" se deschide în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa din Capitală va fi redeschis în aprilie, cu o întârziere de câteva luni faţă de termenul anunţat iniţial pentru finalizarea lucrărilor de modernizare, au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii.

"A fost o întârziere, însă acum ne aflăm în grafic. Chiar dacă redeschiderea muzeului a fost anunţată pentru toamna anului trecut, au fost câteva mici probleme legate de prezervarea exponatelor, dar şi de firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările de modernizare", spune consilierul ministrului Culturii, Radu Enache.

Consilierul ministrului Culturii a precizat că, într-o mică măsură, lucrările de reorganizare şi modernizare a Muzeului "Grigore Antipa" au fost influenţate şi de unele informaţii care au apărut în presă cu privire la reabilitarea Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, realizată de aceeaşi firmă.

"Au fost nişte probleme ceva mai mari acolo, la Cluj-Napoca, pentru că firma care a câştigat licitaţia a încheiat un contract pe drepturi de autor şi apăruseră informaţii potrivit cărora sumele percepute pentru lucrări ar fi fost supraevaluate. Pentru a lămuri situaţia, a fost trimisă la faţa locului o echipă de control a Ministerului Culturii şi, după ce au fost controlate toate actele, nu au fost depistate ilegalităţi. În ceea ce priveşte contractul pe drepturi de autor, firma a motivat că, pe lângă lucrări de reabilitare, au fost efectuate şi unele de reorganizare a exponatelor, aspect ce s-a bazat, într-o mare măsură, pe o muncă de creaţie", a explicat Enache.

După demararea lucrările de modernizare la Antipa, în 2009, au existat nemulţumiri în rândul unei părţi a angajaţilor muzeului. S-a reclamat neglijenţa muncitorilor în timpul transportării exponatelor şi "nepăsarea" conducerii faţă de această situaţie.

Lucrările de modernizare a muzeului se ridică la aproximativ 13 milioane de euro. Fondurile necesare au fost asigurate, în parte, dintr-un împrumut acordat Ministerului Culturii, în 2006, de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul, de la bugetul de stat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite