Animalele cipate sunt mai greu de furat şi mai uşor de recuperat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

o metodă modernă şi inedită de identificare a animalelor: introducerea unor cipuri sub piele. În felul acesta, necuvântătoarele vor putea fi oricând recunoscute şi înapoiate proprietarilor,

o metodă modernă şi inedită de identificare a animalelor: introducerea unor cipuri sub piele. În felul acesta, necuvântătoarele vor putea fi oricând recunoscute şi înapoiate proprietarilor, în caz că se pierd sau sunt furate.
"Cipul poate spune din ce rasă face parte animalul, din ce părinţi provine, dacă a avut vreo boală. Este un fel de cod numeric personal, aşa cum au produsele din supermarketuri. Introducerea lui costă între 80-200RON şi durează câteva secunde. O simplă injecţie subcutanată, între omoplaţi şi căţelul e cipat", explică dr. Tănăsescu. După ce a fost injectat sub pielea animalului, cipul poate fi "citit" cu ajutorul unui dispozitiv special, care, odată trecut pe deasupra, are posibilitatea de a afişa un număr specific de identificare, aşa cum se citeşte codul de bare de la un anume produs. Dacă un câine de rasă, care costă de obicei câteva mii de euro, este furat, iar hoţul încearcă să treacă graniţa, declarând la vamă că e al lui, nu va reuşi.
În momentul în care vameşul va aplica cititorul de cipuri pe omoplaţii animalului, află imediat datele de identificare. Această metodă de introducere a unui cip de identificare în corpul animalelor domestice şi de companie este folosită de mult timp în Occident, dar în România a apărut de puţină vreme.
Cipul, citit ca un cod de bare
În momentul în care se accesează baza de date, oferită de furnizorul de cipuri, spre a se vedea cui aparţine numărul respectiv, se vor afla imediat numele proprietarului, telefonul şi adresa lui, rasa din care face parte animalul, dacă a fost campion sau dacă a suferit operaţii.
Astfel, va exista un control al autorităţilor asupra traficului animalelor sau de animale, se va şti dacă cele bolnave au staţionat în anumite locuri. Cipul este realizat dintr-o sticlă foarte dură. Nu poate fi scos de la un animal mort şi introdus altuia viu, întrucât ar trebui să fie sterilizat, iar în acel moment s-ar pierde toate datele înglobate în el.
În prezent, unii proprietari de câini campioni obişnuiesc să aplice acelaşi tatuaj al campionului unuia dintre pui, pretinzând că este de fapt originalul şi să-l vândă la suprapreţ. Odată cu aplicarea de cipuri, această falsificare nu va mai fi posibilă.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite