Angel Santana, spaniolul care rupe coşurile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baschetbalistul este de şase ani la noi în ţară şi este coşgeter la CSM Bucureşti, echipa pentru care joacă în prezent. Este căsătorit cu Ruxandra, iar la începutul acestui an şi-a luat şi cetăţenia română.

Angel este pasionat de sportul lui Michael Jordan de când se ştie. Văzând că este foarte talentat, părinţii săi l-au înscris, la nouă ani, la un club de baschet din Gran Canaria, localitatea sa de origine. De atunci, spaniolul nu a mai lăsat mingea din mână.

După liceu, a câştigat o bursă la colegiul St. Francis (NCAA), din New York, unde a jucat în divizia I din Statele Unite. Aici a urmat şi cursuri de finanţe şi contabilitate şi a întâlnit-o pe Ruxandra, o româncă venită tot cu bursă la Universitate, dar pentru tenis, nu pentru baschet. Cei doi s-au plăcut de la prima vedere şi câţiva ani mai târziu s-au căsătorit.

„Am mulţi prieteni români“


După America, a urmat Europa, unde baschetabalistul a jucat pentru mai multe cluburi: Strasbourg (Franţa), Bruxelles (Belgia), Alicante şi Tarragona (Spania) şi Roanne (Franţa).

În 2004, el şi Ruxandra au hotărât să vină în ţara noastră, pentru a fi mai aproape de părinţii româncei. A semnat un contract cu Rapid şi a început să se adapteze cu noua locaţie.

Deşi pare greu de crezut, Angel a avut o părere foarte bună despre ţara noastră încă din prima zi de când a ajuns aici. „Cred că spaniolii şi românii se înţeleg bine între ei. Consider că există foarte multe valori comune pentru cele două popoare. Din acest motiv, mi-a fost foarte uşor să mă adaptez. Am mulţi prieteni români!“, susţine bărbatul.

De-a lungul timpului a trecut la noi în ţară pe la mai multe echipe de baschet: Constanţa, Piteşti, Otopeni (unde a jucat timp de trei ani), iar de un an şi jumătate este la CSM Bucureşti, unde sezonul trecut a marcat cele mai multe coşuri din echipa sa. „Cred că sunt printre cei mai buni coşgeteri români din ligă“, susţine Angel.

Şi-a luat cetăţenia română la începutul anului

În urmă cu cinci ani s-a născut şi David, care l-a făcut pe bărbat să se apropie şi mai mult de ţara noastră. Mai mult, la începutul acestui an, Angel şi-a luat cetăţenia şi a devenit român cu acte-n regulă.

„A fost o experienţă interesantă pentru că am avut ocazia să învăţ multe lucruri noi despre ţara voastră, de la istorie, la geografie şi bineînţeles, a trebuit să învăţ Constituţia. Soţia şi copilul meu sunt români, de aceea ţara voastră va avea mereu un loc aparte în sufletul meu. În afară de Spania, România este ţara unde am trăit cel mai mult. Le mulţumesc oamenilor de aici pentru primirea foarte călduroasă!“, a mai spus baschetbalistul.
   
Profil
Nume: Angel Santana
Data şi locul naşterii: 23.07.1977, Las Palmas de Gran Canaria, Spania
Studii: St. Francis College, Brooklyn, New York, specializarea Finanţe şi Contabilitate
Familie: Căsătorit de opt ani cu Ruxandra. Au împreună un băiat de cinci ani, David
   
Ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc, pentru că aşa am ocazia să învăţ mai multe despre celelalte culturi“, susţine baschetbalistul.

Ce nu-i place
„Urăsc faptul că trebuie să petrec atât de mult timp în trafic în Bucureşti. Câteodată este de-a dreptul dureros“, se plânge Angel.

ÎNTREBĂRI
Ai avut parte şi de surprize neplăcute în România?
Nu chiar. Din contră, am numai amintiri frumoase.

Planuri de viitor?
Vreau să mai joc câţiva ani în România şi între timp să pun bazele unei afaceri de import din Spania.

Se câştigă bine din baschet în ţara noastră?
Da, dacă joci cu pasiune. Eu joc baschet din plăcere şi dacă mai sunt şi plătit pentru asta, cu atât mai bine. Sunt mulţi jucători buni în România, iar nivelul creşte de la an la an.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite