Angajaţii de la Ministerul de Finanţe au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După protestul spontan de ieri, din interiorul instituţiei, angajaţii Ministerului de Finanţe vor ieşi astăzi în stradă.

UPDATE 13. 10. În acest moment, liderii de sindicat discută cu ministrul

În urmă cu câteva minute, liderul Sed Lex Vasile Marica a ieşit să le spună protestatarilor că acţiunilor lor li s-au alăturat mulţi lucrători de la administraţiile publice din toată ţara. „Cei din învăţământ vi s-au alăturat şi fac un marş către sediul ministerului”, a spus Marica.  

Update 12.00 „Nu a avut loc niciun incident până acum, forţele de ordine sunt aici să asigure paza şi nu e încă hotărât ce persoane au dreptul să intre în minister sau nu, ci  respectă ordinul primit de la Ministerul Finanţelor. Acest protest nu este ilegal pentru că potrivit Legii 60 din 1991 oamenii au voie să se strângă în faţa sau în perimetrul instituiilor fără acordul primăriei”, a declarat şeful Jandarmeiri, Marius Militaru.
În momentul de faţă sunt aproximativ 50 de jandarmi.

Update 11.46: Botiş a spus la ieşire că s-a convenit asupra unor detalii, dar a refuzat să dea mai multe informaţii despre cele discutate cu protestatarii, sub pretextul că este vorba de o "discuţie internă".

Update 11.33 Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a ajuns la Casa Naţională de Pensii, pentru a discuta cu protestatarii de acolo. El le-a cerut angajaţilor să discute "civilizat, într-o sală" a instituţiei. Angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului Muncii au aceleaşi nemulţumiri ac şi cei de la Finanţe: de două luni nu şi-au mai primti stimulentele, care însemnau doar 0,35 - 0,50% din salariu.

Joi dimineaţă, salariaţii au oprit lucrul în mai multe agenţii judeţene de şomaj şi direcţii de pensii din ţară, ameninţând că nu vor renunţa la proteste până nu li se dau stimulentele dispărute acum două luni.

UPDATE 11.00 Angajaţii de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă  au oprit şi ei activitatea

"Solidarizăm cu colegii noştri din Finanţele Publice. Suntem în exact aceeaşi situaţie, în sensul că nu ne-au fost acordate stimulentele pe ultimele două luni de zile şi, mai mult decât atât, veniturile în Ministerul Muncii sunt foarte mici. Colegii mei au fluturaşul cu 460 de le", a declarat  secretarul general SNFP, Ingrid Moldoveanu.

Joi dimineaţă, salariaţii au oprit lucrul în mai multe agenţii judeţene de şomaj şi direcţii de pensii din ţară, ameninţând că nu vor renunţa la proteste până nu li se dau stimulentele dispărute acum două luni.

UPDATE 9.50 În acest moment, în Bucureşti, 350 de persoane protestează în minister. Cei mai mulţi angajaţi au rămas peste noapte în sediul instituţiei. În urmă cu puţin timp ministrul Finanţelor a ajuns la sediul ministerului şi a declarat că îi va convinge pe oameni să renunţe la proteste.

"O să discutăm cu întregul personal, o luăm cele mai bune măsuri, vrem să asigurăm un sistem de salarizare echitabil. O sa-i convingem că vrem să facem bine. Stimulentele să fie date celor merită. Nu-i sancţionez pe oameni. O să negociem în limita legii.  O să aveam salarii echitabile pentru că noi modificăm legea. Trebuiau salariile incluse în grilă pe 2009 acest lucru nu s-a făcut. Sporurile vor fi incluse în salariu. Legea e la votul final. Fac apel la poate partidele să vină marţi la vot", a declarat Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Finanţelor.

Protestul va continua până când revendicările angajaţilor vor fi rezolvate. Ieri după amiază, zeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Dragoi, precum si presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Astăzi aceştia vor continua să îşi exprime nemulţumirile, însă în stradă.

Citește aici cum protestează angajații de la Finanțele bihorene

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite