Bucureşti: Angajaţii Metrorex ies în stradă, solicitând majorarea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de angajaţi ai Metrorex vor ieşi joi în stradă, într-un marş pe traseul Ministerul Transporturilor - Ministerul Finanţelor, în care vor solicita majorarea salariilor cu peste 26 la sută şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

UPDATE 13.45 Cei circa 2.000 de sindicalişti Metrorex, care au protestat mai devreme la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au ajuns la Ministerul Finanţelor Publice, o delegaţie intrând, cu puţin timp în urmă, la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

UPDATE 11:30 Angajaţii Metrorex solicită într-un memoriu, care va fi trimis Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor şi preşedintelui Traian Băsescu, o creştere salarială în care să se regăsească procentul rezultat din deprecierea leului faţă de euro în perioada 1 noiembrie 2008 - 1 octombrie 2009.

Mitingul va începe la ora 11,00, în parcul din faţa Ministerului Transporturilor, iar ulterior sindicaliştii vor ajunge în faţa Ministerului Finanţelor, având autorizaţie pentru marş între orele 11,00 şi 14,00.

''Am discutat cu ministrul Transporturilor şi am primit asigurări că poate miercuri, în şedinţa de guvern, vom avea un buget de venituri pe acest an aprobat, şi vom putea ulterior discuta despre contractul colectiv de muncă pe anul viitor. În caz contrar, începând cu data de 1 noiembrie, intrăm în procedura de conflict de muncă, cu conciliere, greva de avertisment şi ulterior, greva generală'', a explicat preşedintele sindicatului de la metrou, Ion Rădoi.

Reprezentanţii Metrorex susţin că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 99, doar Guvernul poate majora fondul de salarii pentru acordarea unor majorări salariale, în contextul în care Metrorex este una dintre cele zece societăţi monitorizate de FMI.

„Daţi buget, rugăm frumos. Altfel circulaţi pe jos“

Unii dintre protestatari şi-au adus la miting chiar şi copiii. „Daţi buget, rugăm frumos. „Altfel circulaţi pe jos“, „Domnu’ Pogea eşti în vervă. Ai nevoie de o grevă?“ sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele protestatarilor.

„Nu este normal să nu ni se aprobe bugetul! Lucrez de zece ani la metrou şi au un salariu de 1.400 de lei, în condiţiile în care am copii şi sunt singurul care aduce bani în casă“, s-a plâns Petrică Duică, un instalator în vârstă de 39 de ani. Alte nemulţumiri ale protestatarilor sunt condiţiile proaste de la locul de muncă. „Sunt zugrav-vopsitor. Lucrăm în mediu toxic, spaţiul nu este bine ventilat“, s-a plâns şi Hofman Siegfrid.

''Doar Guvernul poate aproba bugetul companiei, şi, deci, şi fondul de salarii. Noi nu putem acorda majorarea solicitată'', a spus Gheorghe Udrişte, director general Metrorex, la sfârşitul discuţiilor de luni cu sindicatele.

Sindicatele de la metrou au anunţat că vor declanşa, în intervalul 1 - 15 noiembrie, o grevă generală, deoarece negocierile referitoare la încheierea unui nou contract colectiv de muncă nu s-au putut desfăşura, fiindcă reprezentanţii administraţiei nu au primit acordul de a discuta despre drepturile salariale.

''În discuţiile avute cu reprezentaţii conducerii Metrorex, pentru încheierea unui contract colectiv de muncă începând cu data de 1 noiembrie, aceştia au venit cu un mandat în care se spune că pot discuta despre orice, în afară de drepturi salariale şi finanţări. Am declanşat conflictul de muncă deoarece constituţia prevede obligativitatea negocierilor pentru drepturi salariale, iar administraţia ne pune în imposibilitatea de a face acest lucru'', a explicat Ion Rădoi

Acesta a precizat că Ministerul Finanţelor a trimis o solicitare administraţiei să se încadreze într-o majorare salarială de 6,5 la sută pe 2009, deşi creşterea iniţială obţinută era de 23 la sută.

''Domnul Pogea vrea ca indicatorii de performanţă ai Metroului, care au crescut cu 33 la sută în acest an, să nu fie luaţi în seamă la salarizare. Ori, metroul a ajuns să transporte 650.000 de călători pe zi, în condiţiile în care avem uneori şi 2.000 de oameni pe garnitură, staţii mai multe şi acelaşi număr de angajaţi. Având în vedere că ar mai trebui angajaţi încă 500 de oameni pentru asigurarea siguranţei circulaţiei, noi cerem majorarea salariilor cu circa 26,5 la sută pentru anul 2010, adică 20 la sută creşteri de productivitate şi 6,5 la sută armonizat cu inflaţia'', a spus Rădoi.

În total, la Metrou sunt circa 5.000 de angajaţi, 4.320 la Metrorex şi 500 la Alstom, care asigura mentenanţa metroului bucureştean.

De asemenea, în memoriu se cere un procent privind inflaţia preconizată în perioada 1 noiembrie 2009 - 1 octombrie 2010 şi publicarea procentului înregistrat privind productivitatea muncii la metrou în perioada 1 noiembrie 2008 - 1 octombrie 2009.

Potrivit cursurilor de referinţă afişate de Banca Naţională a României (BNR), leul s-a depreciat cu 15,34% în perioada 3 noiembrie 2008 - 1 octombrie 2009, de la un curs de 3,6844 lei/euro, la 4,2495 lei/euro.

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) ar putea fi amendată de către Primăria Capitalei deoarece a depăşit ora alocată pentru desfăşurarea mitingului de protest, respectiv ora 13.00.

Preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat joi că sindicaliştii Metrorex vor intra în grevă generală începând cu 15 noiembrie, dacă bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2009 nu va fi aprobat şi nu va exista o renegociere a contractului colectiv de muncă.

„Nu este normal să nu ni se aprobe bugetul! Lucrez de zece ani la metrou şi au un salariu de 1.400 de lei, în condiţiile în care am copii şi sunt singurul care aduce bani în casă“, s-a plâns Petrică Duică, un instalator în vârstă de 39 de ani. Alte nemulţumiri ale protestatarilor sunt condiţiile proaste de la locul de muncă. „Sunt zugrav-vopsitor. Lucrăm în mediu toxic, spaţiul nu este bine ventilat“, s-a plâns şi Hofman Siegfrid.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite