Ana-Maria Gheţu, poetă la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele cinci poezii care i-au adus adolescentei de 14 ani Marele Premiu la „Concursul de poezii ale copiilor din Bucureşti” au fost primele poeme scrise în viaţa ei.

Ana-Maria a aflat de concursul de poezie pentru copii organizat de ONG-ul „Ajutor Real” de la o colegă de clasă.

„Nu mai scrisesem niciodată poezii şi m-am hotărât chiar în ultima zi. Am căutat un loc liniştit, pe balconul de pe palierul blocului, şi am scris trei. Apoi, după câteva zile, la solicitarea juriului, am mai compus alte două poezii, care au intrat şi ele în concurs”, îşi aminteşte eleva. Versurile ei pot fi citite în antologia intitulată „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din Bucureşti”, publicată în acest an la Editura Monitorul Oficial.

Cărţile şi arta, în locul părinţilor

Fata a descoperit plăcerea de a citi la şapte ani. „Primele mele lecturi au fost cărţile cu Harry Potter”, spune adolescenta ai cărei părinţi sunt despărţiţi şi locuiesc în străinătate: tatăl, la Londra, unde este barman, iar mama, în California, unde are un magazin de haine.

În Drumul Taberei, unde Ana-Maria locuieşte împreună cu soţia tatălui său şi cu surioara sa, are, în apropiere, Biblioteca „Mihai Eminescu”, de unde împrumută cărţi.

„Mă atrage arta, dar îmi place şi matematica”, spune ea. Ea a intrat cu peste 9,66 la Colegiul „George Coşbuc” şi se bucură la gândul că în timpul anilor de liceu, trecând prin centru, în drumul spre casă, va avea ocazia să se oprească pe la teatre şi să vadă cât mai multe spectacole.

Deşi a călătorit în Anglia şi în SUA, Ana-Maria nu crede că Londra şi California i-ar aduce prea multe bucurii. Ea îşi aminteşte că la Londra, după ce a vizitat câteva mari muzee, a preferat să împrumute casete şi să vadă, acasă, filme. „Iar la mama, unde am petrecut un Crăciun şi un Revelion, nu am regăsit bucuria sărbătorilor de acasă”, spune Ana-Maria. 

Întrebări şi răspunsuri

Din tot ce ai citit ce ţi-a plăcut cel mai mult?


Câteva romane scrise de Salinger şi Leonard Cohen.

Ai mai scris poezii?

Doar vreo cinci, pentru că am fost ocupată cu examenele.

Ce îi place

Îi place de prietena ei Ştefi, pentru că „se potrivesc” la glume. Şi, deşi are o preferinţă pentru câini, îi plac şi pisicile „pentru că sunt epice şi îţi lasă impresia că ai ce învăţa de la ele”.

Ce nu-i place

Nu-i place ignoranţa oamenilor şi lipsa de receptivitate, opaciatatea multora faţă de cultură.

Profil

Născută: Bucureşti, 27 iulie 1995
Studii: Elevă în primul an la Colegiul Naţional „George Coşbuc”
Familie: Trei surori şi un frate

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite