Americanii arestaţi pentru susţinerea talibanilor, găsiţi într-un hotel din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi cetăţeni americani arestaţi, în 10 februarie, în România, pentru trafic de droguri şi susţinerea talibanilor din Afganistan au fost găsiţi de poliţiştii de la crimă organizată într-un hotel din Capitală, au declarat surse din IGPR.

Oded Orbach, zis "Dedy" sau "Jesse" și Alwar Pouryan, zis "Allan" sau "Alberto" au fost arestaţi în 10 februarie, în baza unui mandat de arestare emis de autorităţile americane șş transmis Poliţiei Române în urmă cu aproximativ două luni, au declarat, pentru Mediafax surse din IGPR.

Cei doi urmează să fie extrădaţi autorităţilor americane, cazul fiind instrumentat de procurorul districtual din Manhattan, New York.

Americanii, alături de alt membru al reţelei, Maroun Saade, au organizat întâlniri în România sau Ucraina, privind vânzarea de arme către presupuşi susţinători ai talibanilor din Afganistan.

Cei trei au început să organizeze întâlniri cu agenţii sub acoperire ai Agenţiei Americane Antidrog (DEA) în România din octombrie 2010, potrivit comunicatului de presă al procurorului general din Manhattan, statul New York.

"În timpul întâlnirilor din Ghana, Ucraina şi România, la începutul lui octombrie 2010, inculpaţii Saade, Orbach şi Pouryan, au fost de acord, în repetate rânduri, să vândă arme, inclusiv rachete sol-aer, agenţilor sub acoperire, pentru a sprijini talibanii din Afganistan. Saade l-a prezentat pe agentul sub acoperire lui Pouryan, pe care Saade l-a descris ca fiind un traficant de arme afiliat Hezbollah. Astfel, agentul sub acoperire a aranjat o serie de întâlniri cu Pouryan și Orbach în timpul cărora cei doi au discutat caracteristici, prețuri și modul de folosire al diferitelor tipuri de arme, incluzând, printre altele, rachete sol-aer, rachete anti-tanc, lansatoare de grenade, mitraliere AK-47 şi M-16", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Saade şi ceilalţi patru membri ai grupării s-au ocupat de întâlnirile privind traficul de droguri, începând din vara lui 2010.

Membrii reţelei ţineau legătura cu agenţii americani sub acoperire prin telefon, e-mail sau întâlniri între patru ochi, care au avut loc în Benin, Ghana, Ucraina şi România.

Acuzaţii riscă pedepse minime între zece și 25 de ani de închisoare, pedeapsa maximă fiind închisoarea pe viață.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -Structura Centrală au informat că au defăşurat o amplă operaţiune "undercover" pentru depistarea membrilor unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în narco-terorism.

Acuzaţi de trafic cu sisteme de rachete pentru distrugere de aeronave

Autorităţile judiciare americane fac cercetări faţă de inculpaţii Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato, Martin Raouf Bouraima, Alwar Pouryan şi Oded Orbach, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

Ei sunt acuzaţi că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.

O parte din membrii grupării, respectiv inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach, cetăţeni americani au stabilit o întâlnire la Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan.

Prin acţiunea derulată de către procurorii DIICOT, în cooperare cu autorităţile judiciare americane, respectiv procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York şi Drug Enforcement Administration, inculpaţii Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost reţinuţi în 10 februarie 2011, în municipiul Bucureşti.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestati în Monrovia, Liberia, la datele de 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către Instanţa din New York, Statele Unite ale Americii.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog şi cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite