Amenzile bucureştenilor "se pierd" pe drumul dintre procesul-verbal şi ghişee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 12% din cei amendaţi ajung să şi plătească

către stat. Din acest motiv, poliţiştii încheie procese-verbale… care nu sunt onorate la ghişee. Deşi procedura executării silite se realizează în termenele prevăzute de lege, executorii nu pot încasa debitele. Mulţi din cei amendaţi trăiesc din cerşit sau comercializează ilegal produse, iar intervenţia prescripţiei va duce la încetarea dreptului de executare silită.
Agenţii Poliţiei Comunitare sancţionează fapte contravenţionale. Anul trecut, în sectorul 1, au fost aplicate 4.292 de amenzi. Dintre acestea au fost achitate doar 526, pentru celelalte 3.766 iniţiindu-se executarea silită. 1.388 de persoane sunt din Bucureşti, iar 1.262 din provincie. În ianuarie 2006, din 688 de amenzi - 61.522 RON, au fost achitate în termen doar 48 amenzi - 3.439 RON. Pentru expedierea titlurilor de creanţă, s-au plătit Poştei Române 6.197 RON. Dacă se iau în calcul salariul agentului constatator şi folosirea dotărilor de către acesta, se ajunge la concluzia că banii contribuabililor sunt folosiţi ineficient, chiar dacă se acţionează cu fermitate şi constant în aplicarea legii. "În unele cazuri în care contravenienţii se prezintă la casierii pentru achitarea amenzilor, sunt trimişi la casierii situate pe raza unităţilor care au aplicat sancţiunea. Sunt funcţionari care nu cunosc legislaţia cu privire la competenţa teritorială şi domiciliul fiscal", ne-a declarat Marius Tudorică, director executiv la Direcţia de Poliţie Comunitară Sector 1.
Lanţul slăbiciunilor
Procesul-verbal poate fi comunicat prin poştă, cu aviz de primire sau afişare la domiciliu ori la sediul contravenientului, când acesta refuză să semneze. Dacă cel în cauză nu a fost găsit acasă, singura posibilitate este afişarea de către agentul constatator, dar doar în cazul în care contravenientul îşi are domiciliul pe teritoriul său de competenţă. Pentru a elimina tot acest lanţ al slăbiciunilor, Direcţia de Poliţie Comunitară a sectorului a transmis Primăriei, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei, Parchetului General şi Ministerului Muncii un raport în care trage un semnal de alarmă asupra acestei situaţii care "duce la crearea în rândul cetăţenilor de bună credinţă a unei impresii de neseriozitate, ineficienţă sau diluare a actului de justiţie". Ca urmare, "se impune o analiză a situaţiei existente, o reconsiderare a posibilităţilor legale de recuperare a creanţelor fiscale şi, nu în ultimul rând, a eficenţei actului juridic". Propunerile se referă la existenţa unui martor care să confirme că cel prins cu mâţa în sac nu a vrut să ia un exemplar al actului. Iar în cazuri de tulburarea liniştii publice sau comerţ ilicit, să existe sancţiunea muncii în folosul comunităţii.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite