Amendă record de 80.000 de lei pentru dezastrul ecologic de la Ştefăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Apele Române au surprins, ieri, pentru prima dată, în flagrant, o vidanjă care deversa în lacul Ştefăneşti 130 de metri cubi de apă murdară scosă din haznalele din nordul Capitalei.

 Este pentru a treia oară în acest an când balta este otrăvită iar administratorii ei, disperaţi de tonele de peşte morţi, răsuflă mai uşuraţi, sperând că amenda record de 80.000 de lei primită de agentul economic suprins, firma SC Vidaro SRL, îi va descuraja pe ceilalţi poluatori care şi-au făcut un obicei din a scurge deşeuri toxice în salba de lacuri.

Proprietarii vidanjelor nu  sunt însă singurii vinovaţi de acest dezastru. „Bănuim că adevăraţii poluatori sunt ţiganii care se oferă să-i scape de deşeuri, contra cost,  pe majoritatea locuitorilor din Otopeni care nu beneficiază de canalizare, şi deşartă mizeria, nonşalant, în lacul Ştefăneşti”, ne-a declarat un reprezentant oficial al Apelor Române. Potrivit acestuia, în următoarea perioadă vor fi organizate mai multe acţiuni de suprindere în flagrant, tot cu ajutorul Jandarmeriei.

I-au ucis 43 de tone de peşte

Administratorul lacului este convins însă că această acţiune a autorităţilor nu este o reuşită pe termen lung. „De doi ani de zile mă lupt cu vidanjorii, am ajuns să îi arunc în baltă când îmi spun că ei varsă doar <<apă caldă>>, şi îi oblig s-o încerce pe pielea lor. Raziile acestea sunt de faţadă, firmele poluatoare sunt înştiinţate din timp de acţiuni şi au grijă să se se sutragă la timp. Numai eu am pierdut 43 de tone de peşti morţi anul acesta din cauza lor şi nimeni nu face nimic”, spune revoltat Gheorghe Paul, cel care se îngrijeşte de Lacul Ştefăneşti.

Peştele otrăvit ajunge în farfurii

Cel mai grav este că locuitorii din zonă nu pot fi convinşi, sub nicio formă, să nu ia acasă câte un peşte mort. „Am angajat oameni care să cureţe balta rapid de peşti morţi, pentru că au dat năvală, cu sacii după ei, oameni care nu ştiu la ce pericol se expun mâncând peşte intoxicat”,  ne-a mai explicat administratorul.


 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite