Bucureşti: Alte clinici de fertilizare în vitro, ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pornind de la recenta descindere a procurorilor DIICOT la Clinica Sabyc, am găsit încă trei asemenea unităţi care funcţionează ilegal în Capitală.

„American Medical Center”, „Saint Lukas” şi „Medsana” sunt alte unităţi medicale din Bucureşti care, alături de Clinica Sabyc, efectuează proceduri de fertilizare in vitro fără a avea autorizaţie de funcţionare.


„Primele două centre medicale menţionate nu au depus niciodată solicitare pentru acreditare. În cazul Medsana, unitatea a funcţionat legal până anul trecut, însă documentul de autorizare i-a fost retras deoarece nu respecta prevederile legale în vigoare. Pacientele care au nevoie de acest tip de tratament trebuie să fie conştiente de riscul la care se expun în cazul unor clinici tip „tarabă”, iar în cazul în care depistează astfel de unităţi ilegale trebuie să anunţe imediat Poliţia.

La rândul lor, medicii care efectuează ilegal proceduri de fertilizare in vitro riscă, conform Legii nr. 95/2006 privind Reforma în sănătate, între 3 şi 7 ani de închisoare”, ne-a declarat Victor Zota, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

În ceea ce priveşte traficul ilegal cu ovule de la Clinica de fertilizare „Sabyc”, aceasta se află de mai mulţi ani în vizorul Agenţiei Naţionale de Transplant şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), însă nicio măsură nu a putut fi luată la momentul respectiv din cauza lipsei cadrului legal care să permită acest lucru. „De-abia după apariţia Legii nr. 95/2006 organele implicate au putut să avanseze în cadrul cercetărilor efectuate la nivelul clinicilor de fertilizare. Despre Clinica Sabyc se ştia încă din 2002 că recoltează ovule de la femeile din România, numai că acest lucru nu era la momentul respectiv interzis de lege şi, ca atare, a putut să scape”, a mai spus directorul Zota.

Ancheta DIICOT în cazul Sabyc este în plină desfăşurare, reprezentanţii biroului de presă nedorind însă să dea mai multe informaţii cu privire la numărul sau numele altor clinici vizate de acest control.

La o simplă căutare cu Google având cuvinte-cheie „clinică de fertilizare in vitro”, tinerele care doresc să devină mame ărin această procedură descoperă că în Capitală există 10 unităţi medicale care se ocupă de această procedură. Printre acestea se află atât Clinica Sabyc, cât şi „American Medical Center”, „Saint Lukas” şi „Medsana”.

Celelalte şase unităţi medicale sunt autorizate şi pot oferi, aşadar, condiţii maxime de securitate sanitară. Este vorba de „Medlife”, unde programările se pot face prin e-mail office@memorialhospital.ro sau telefonic 021.209.40.32/ 0746.46.46.29. În ceea ce priveşte tarifele practicate, costul pentru o fertilizare in vitro simplă se ridică la suma de 1.300 de euro, iar pentru o fertilizare in vitro cu ICSI preţul este de 1.600 de euro, inseminarea artificială costă 150 de euro, iar implantarea de embrioni congelaţi, 400 de euro.


O altă clinică autorizată de Agenţia Naţională de Transplant este Centrul Medical „Med New Life”, unde programările se fac la numerele de telefon 021.326.39.99/ 021.326.39.98, 021.326.39.97 sau completând formularul de pe site. Tarife: cu donaţie de ovocite 800 euro; fără donaţie 2.800; FIV (fertilizarea in vitro) 3.000 euro. Alte unităţi care funcţionează legal sunt Clinica “Dr. Dan Tutunaru” , Clinica Medicală Gynera şi Spitalul Clinic “Prof. Dr. Panait Sârbu”  Giuleşti, Departamentul de reproducere umană asistată.

Programări se fac la telefonul: (021) 316 12 73, iar tarifele sunt de FIV 1.400 euro, puncţie 1.100 euro şi 300 euro (în cazul în care nu se va efectua ET, din lipsă de embrioni, cei 300 de euro se returnează); la al doilea FIV, se face o reducere de 300 de euro, la al treilea şi la următoarele se face o reducere de 600 euro; congelare 150 de euro.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite