Alo, primăria? Vecinul sparge pereţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda reamenajărilor din apartamente a dus la o nouă "meserie" practicată voluntar de către mulţi dintre proprietarii din blocuri: turnătorul de serviciu Inspectorii de la primăriile de

Moda reamenajărilor din apartamente a dus la o nouă "meserie" practicată voluntar de către mulţi dintre proprietarii din blocuri: turnătorul de serviciu

Inspectorii de la primăriile de sector din Capitală abia dacă mai prididesc în a-i sancţiona pe cei care îşi modifică fără autorizaţie structura apartamentului. Că lucrurile stau aşa o arată şi faptul că amenzile s-au înmulţit de la an la an. Un aliat de bază în activitatea funcţionarilor din administraţia locală este "pârâciosul" de pe scara blocului care-i anunţă la fiecare bocănitură.

Portretul "poliţistului de bloc" este creionat de cei păţiţi ca fiind o persoană în vârstă, de regulă pensionar, pasionat de călătoriile cu RATB, cu urechile ascuţite şi văzul iute, deşi se plânge mereu că aceste simţuri l-au lăsat de mult. "A fost cea mai cumplită experienţă din viaţa mea! Acum trei ani am angajat o firmă să-mi dărâme doi pereţi de la sufragerie.

Este adevărat că nu aveam emisă autorizaţia de construcţie, dar muncitorii mi-au spus că vor fi discreţi şi nu vor deschide uşa nimănui. Vecinul de dedesubt, un bătrânel foarte amabil până la momentul cu pricina, după ce mai avea un pic şi-mi dinamita uşa ca să vadă ce se întâmplă în casa mea, s-a urcat pe blocul de vizavi, de unde mi-a pozat apartamentul în curs de amenajare.

Apoi le-a trimis în plic inspectorilor de la primărie", povesteşte Cristian Bunea, proprietarul unui apartament de la etajul 9 de pe strada Banu Manta, sector 1. Ulterior, bărbatul a fost somat de către administraţia sectorului 1 să refacă ce a spart şi să plătească, la vremea respectivă, o amendă de 20 milioane de lei vechi pentru construire fără autorizaţie.

Scandal sau amendă?

Este cunoscut însă faptul că proprietarii care ştiu de frica "poliţiei de bloc" şi se apucă să intre în legalitate cu spargerea unui perete au de alergat luni de zile. "Se merită, dacă nu este foarte urgent, pentru că eu şi aşa am probleme cu asociaţia (de proprietari n.r.) din cauza câinilor pe care-i ţin în casă", explică Mirabela Ţucu, proprietara unei garsoniere de pe strada Apusului, sector 6.

Cei mai mulţi ghinionişti care s-au încumetat să încalce Legea 50/1991, republicată în 2006, privind autorizarea executărilor lucrărilor de construcţii, sunt în sectorul 2. Aici s-au dat cele mai multe sancţiuni aplicate pentru lucrări fără autorizaţie din 2004 şi până în prezent: peste 300 de amenzi.

"Noi nu avem un aliat sau un nealiat în preşedinţii de asociaţii de proprietari, noi doar lucrăm cu sesizările cetăţenilor. În locuinţe, inspectorii nu pot intra, însă există o prevedere legală care le permite acestora să verifice o lucrare neautorizată", precizează primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. El adaugă că intră însă în atribuţiile administratorilor de bloc să sesizeze autorităţile locale cu privire la astfel de demolări, prin Legea 230.

Miza este mare, spune amuzat Tudorel Mirciuc, preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Militari, pentru că amenzile date pentru desfiinţarea pereţilor de rezistenţă ajung şi până la un miliard de lei vechi. "Nu este adevărat că nu avem altceva de făcut decât să-i urmărim pe vecini, dar noi răspundem pentru liniştea şi siguranţa blocului, aşa că trebuie să ştim ce dărâmă prin case", explică Tudorel Mirciuc.

La mica înţelegere

Norocoşii care-şi rezolvă la mica înţelegere cu vecinii amenajarea apartamentului nu scapă nici ei de alergătura după autorizaţie. Asta, în cazul vânzării apartamentului. "Eu n-am avut probleme. Toată lumea a închis ochii şi şi-a astupat urechile la bubuiturile care veneau din casa mea, pentru că şi ei, la rândul lor, şi-au spart câte ceva prin casă", povesteşte Mădălin, care locuieşte în cartierul Giuleşti.

El se gândeşte la ce va face când va trebui să-l vândă: "Am fost la un avocat şi mi-a spus că am două variante. Una, să accepte cumpărătorul situaţia. Dar asta în cazul în care găsesc un cadastrist care să-mi facă releveul (n.r. schiţa cadastrală) după vechea structură, ceea ce am auzit că e totuşi infracţiune. A doua, să obţin autorizaţia".

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite