Bucureşti: Alexandru Ciucu îmbracă familia regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a petrecut copilăria în fosta fabrică Apaca, iar mai târziu a transformat pasiunea pentru modă în afacere. Diseară, la restaurantul Capşa, creatorul va face o demonstraţie live de cum se execută un costum la comandă.

PORTRET: George Boboc aduce butonul pentru chelner
PORTRET: Luiza Zan, cântăreaţa de jazz
PORTRET: Laurenţiu Suciu, inginerul de la platane
PORTRET: Eugen Ciocan vede frumuseţea prin aparatul de fotografiat

„La începutul anilor 2000 era la modă să faci Facultatea de Finanţe-Bănci. Am rezistat în domeniu o lună, dar nu mi-a plăcut“, povesteşte Alexandru Ciucu. Tatăl său lucrează în industria modei de 54 de ani. „La 5 ani mă lua cu el la Apaca pentru că nu avea cu cine să mă lase acasă. Pentru mine Apaca este acasă. Întotdeauna m-am simţit copilul cu 1.000 de mame, câte lucrătoare erau atunci. Acum au rămas 300 de femei“, mărturiseşte creatorul.

A copilărit ca Nică

În vacanţele şcolare mergea la Chietreşti, în Vaslui, un vechi sat de răzeşi de-ai lui Ştefan, unde a petrecut la fel ca personajul lui Creangă, Nică, din „Amintiri din copilărie“. „Bunica locuia într-o casă fără electrificare şi noaptea mergeam la culcare cu opaiţul“, îşi aminteşte cu nostalgie tânărul designer.

Năzdrăvăniile au făcut parte şi ele din perioada fericită. „Am mâncat şi multă bătaie pentru că o păcăleam pe bunica. Săream noaptea pe geam direct în lanul de păpuşoi, după ce se culca ea. Mergeam cu fetele şi băieţii în sat, iar spiritul antreprenorial îl aveam de mic, când făceam schimb cu gume pe cireşe amare“, spune Alexandru.
 
Are cel mai mare atelier de croitorie din ţară

A studiat marketingul în modă la Milano, la Institutul Carlo Secoli şi la Institutul Marangoni în 2002 şi 2007. A lansat în 2000, împreună cu tatăl său, brandul TATA & fiul, şi inaugurează primul magazin pe Calea Moşilor. Au urmat alte patru magazine, iar în septembrie 2006 deschide cel mai mare atelier de croitorie din ţară pentru costume şi cămăşi bărbăteşti, unde şi-a format o echipă de 30 de specialişti. 

A creat vestimentaţia bărbătească pentru nume importante din modă, pentru prezentatori ai diverselor gale şi concursuri, iar anul acesta, în luna mai, primeşte titlul de Partener al Casei regale din România pentru asigurarea ţinutelor Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. „Mi-a plăcut să lucrez cu oameni pricepuţi în domeniu, dar să creez costumele Majestăţilor lor este cartea mea de vizită“, povesteşte Alexandru Ciucu.

Întrebări şi răspunsuri

Care este deosebirea între un costum Armani şi unul făcut de tine şi cum ştii că l-ai ales pe cel bun?

Un costum Armani trebuie să ştii să ţi-l alegi. Unul creat de mine îţi vine bine pentru că eşti consiliat. Un costum perfect este cel care nu face nicio cută.

Cât costă un costum pe comandă la atelierul tău?

Depinde de material. Eu lucrez cu ţesătorii de la 1600 ca Vitale Barbelis, aşa că un costum poate să ajungă şi la 1.000 de euro.

Când va fi următoarea prezentare de modă Alexandru Ciucu?

La începutul anului viitor, în februarie. Am pregătit 30 de ţinute şi colecţia va cuprinde combinaţii de culori şocante, brocarturi, mătăsuri, sacouri cambrate, pantaloni trei sferturi.

Câte costume creezi pe an?


Într-un an am realizat 400-500 de costume. Asta nu ştiu dacă e mult sau puţin, în condiţiile în care tata face 500 de costume pe zi.

Ce-i place
Este un pasionat fumător de trabuc, îl admiră pe Che Guevara şi îi plac călătoriile. A trecut prin Cuba şi a rămas marcat de spiritul liber în care trăiesc oamenii de acolo. Este pasionat de salsa, mai ales că a studiat dansul trei ani. Îi place să guste un pahar de whiskey Maker’s Mark în oraşul preferat, Londra.

Ce nu-i place


Nu acceptă ignoranţa ţi lipsa poftei de a cunoaşte, de a te perfecţiona. Nu-i plac oamenii lipsiţi de umor şi nici cei pragmatici. Nu suportă praful din Bucureşti.

Profil
Născut: 2 februarie 1976, Bucureşti
Studii: Facultatea de Finanţe Bănci, în cadrul Academiei de Studii Economice, promoţia 1988
Familie: Necăsătorit

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite