Alexa Istrate, actriţa-sufleur de la Teatrul de Comedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţă în cadrul Companiei „ETC“, Alexa rămâne tot actriţă chiar şi atunci când îşi ajută colegii, la Teatul de Comedie, suflându-le replicile.

De mică, Alexandra Lucia Istrate, pe scurt, Alexa, cum îi spune toată lumea, a dat dovadă de talent. Prima dată s-a remarcat prin aptitudinile la desen şi se gândea să dea la Arte Plastice. Dar, în adolescenţă, a descoperit că are talent de actriţă.

„Am participat la Festivalul de Teatru pentru Liceeni «George Constantin», cu  rolul Daciei Necşulescu din «Titanic Vals», de Tudor Muşatescu, şi am avut surpriza de a câştiga premiul pentru rol principal feminin, pe care mi l-a înmânat actorul Claudiu Bleonţ. Atunci, la Gala de decernare a premiilor, care a avut loc la Palatul Copiilor, când m-am văzut apludată de o sală plină, care mi se părea imensă, m-am îndrăgostit de apluze şi am ştiut ce vreau să mă fac în viaţă: actriţă“, îşi aminteşte cu emoţie Alexa.

„Am avut noroc de profesori foarte buni“

La Facultatea de Teatru a Universităţii Spiru Haret, Alexa l-a avut maestru  pe marele actor Constantin Codrescu. Iar la studii muzicale a avut şansa să lucreze cu Gabriel Gheorghiu, un excelent profesor de canto şi de dicţie, dar şi cu tenorul Constantin Gabor, cu Marius Ţeicu şi cu Ozana Barabancea, o specialistă în jazz.

„Datorită lor mi-am dezvoltat talentul muzical“, spune artista, care se declară o mare admiratoare a Mariei Tănase.
Ea a câştigat un casting televizat în anul 2007 şi a participat împreună cu Trupa OOOPS! la un turneu muzical la au luat parte, ca invitaţi, Mihai Trăistariu şi Mircea Baniciu.

„Sufleur, doar pentru moment“

La Teatrul de Comedie, Alexa este angajată din anul 2009, ca sufleur colaborator şi aşteptă cu nerăbdare clipa când i se va încredinţa un rol. Ea „suflă“replicile în spectacolul „Elling“, în regia lui Vlad Massaci, dar şi în spectacolul lui Silviu Purcărete, „Femeia care şi-a pierdut jartiera“, o comedie franţuzească, care se va juca în curând la Sala Mare a Teatrului de Comedie.

„Pentru moment, îmi place să fiu sufleur, pentru că joc, din culise, toate rolurile de pe scenă. În plus, îmi însuşesc tehnici regizorale pe care nu le-am studiat la facultate. Eminescu, însuşi a fost sufleur!“, spune Alexa, îndrăgostită de tot ce înseamnă teatru.

Ca actriţă, tânăra evoluează în cadrul companiei de teatru „ETC“, pe care ea a înfiinţat-o, împreună cu alţi foşti colegi de facultate. Spectacolul lor, comedia «ş.a.m.d.» o adaptare după «Pioana Boilor» de Cehov, poate fi văzut în fiecare marţi seară la clubul Junkbox, fosta discoteca Why Not.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ştii când trebuie să sufli?

M-am învăţat să-i „citesc“ pe actori. Eu particip la toate repetiţiile şi ştiu spectacolul pe dinafară. Când un actor îmi aruncă o anumită privire, sau când se creează o „burtă“, adică o pauză neprevăzută, ştiu că e nevoie de mine.

De unde sufli şi cum faci să nu te audă spectatorii?
Din culise! Iar ca să nu fiu auzită din sală folosesc o tehnică de rostire numită „şoaptă timbrată“, care se învaţă, ca orice alt procedeu.

Ce visezi să faci când nu vei mai fi sufleur?
Cât mai multe roluri, în teatru şi în film!


Ce îi place
„Mi-ar plăcea să călătoresc toată viaţa!“, spune Alexa care declară că are o fire nomadă. Ea învaţă cu uşurinţă limbile străine şi îi place să le folosească pe cele pe care le ştie: italiană, spaniolă, engleză şi franceză. De asemenea, adoră animalele şi copiii.

Ce nu-i place
Alexa detestă constrângerile de orice fel. „Cred că mi se trage de la grădiniţă când am fost bătută să scriu cu mâna dreapta. Acasă mâzgăleam doar cu stânga!“, spune actriţa, care scrie cu ambele mâini. Şi pentru că este o fire visătoare, se teme cel mai mult să nu fie minţită.

Profil
Născută
28 februarie 1985, Bucureşti
Profesie
Actriţă
Familie
Necăsătorită

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite