Aleşii locali: "Sediul Primăriei, escrocherie pe faţă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerea de mandat a primarului Sorin Oprescu, dezvăluită de „Adevărul", este recunoscută de autorităţi drept o manevră de milioane de euro. Edilul-şef a ales să plătească o chirie de aproape nouă milioane de euro, în loc să cumpere cu 11 milioane de euro clădirea în care s-a mutat Primăria.

Noul sediu în care funcţionează instituţia municipalităţi, situat pe Splaiul Independenţei 291-293, a devenit un burete de absorbit banii publici prin deciziile lui Sorin Oprescu.

Ridicat de grecul Antonios Tsezmetsis (40 de ani), imobilul a fost ales de edilul Capitalei drept casă nouă pentru funcţionari, fără a organiza o licitaţie. „Legislaţia în materie de achiziţie publică nu se aplică în situaţia contractului de închiriere a sediului temporar al PMB din Splaiul Independenţei 291-293", explică Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Aceeaşi insituţie explică faptul că Oprescu a optat pentru imobilul grecului de la SC Iliotomi SRL, doarece a avut „nivelul cel mai mic al chiriei, mobilă şi licenţă pentru curent electric de joasă tensiune" şi că era nou.

Clădirea, pasată între firme

În octombrie 2009, după mai multe dezbateri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), contractul de închiriere între Municipalitate şi SC Iliotomi SRL a primit aprobarea consilierilor generali. Argumentul cu care edilul-şef i-a convins pe aleşii locali a fost acela că municipalitatea poate intra în posesia imobilului de 14 etaje după un an, prin leasing imobiliar. Contractul s-a făcut pe 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, preţul chiriei fiind de 17, 48 euro pentru fiecare din cei 13.700 de metri pătraţi.

În martie 2010, functionarii PMB erau mutaţi în noul sediu, iar în aprilie 2010, Iliotomi a vândut clădirea către SC Apatel Properties SRL (deţinută de un off-shore din Cipru) cu 11 milioane de euro. Apatel a făcut achiziţia cu credit de la Banc Post şi a garantat cu imobilul, ceea ce putea face şi
municipalitatea.

Primarul a zis pas de mila grecului

Însă, în actul de vânzare-cumpărare se precizează clar că actualul chiriaş a refuzat achizitionarea, adică nu s-a folosit de dreptul de preempţiune precizat în contractul de închiriere, printr-o informare trimisă de Direcţia Economică.

„Nu am ştiut de vânzarea sediului. Am aflat la vreo 2, 3 luni după, de la Prefectul Capitalei. L-am chestionat pe primar şi ne-a spus aşa: <Omul ăsta, proprietarul, are mai multe, prea multe clădiri pe firma Iliotomi, şi poate avea probleme financiare. Dacă are mai multe clădiri pe aceeaşi firmă poate avea probleme cu banca. Ca să nu ne pună în pericol, să nu existe risc de instabilitate pentru noi, a mutat clădirea pe o firmă care are acelaşi acţionariat, dar care are un singur bun>", a explicat, pentru „Adevărul", Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Astfel, în prezent, nu doar că am ratat îmbogăţirea patrimoniului municipiului Bucureşti cu o clădire de 14 etaje, dar am ajuns să stăm cu chirie într-un imobil ipotecat.

Manevre juridice, acoperire legală

„Acum, că spuneţi că imobilul a fost cumpărat prin credit garantat cu ipotecă, înseamnă că este imposibil să o mai poată vinde, deci leasingul a fost o păcăleală", a mai spus Murg, preşedintele CGMB. El a adăugat că răspunderea legală o are primarul: „S-a abătut de la hotărârea de consiliu prin care se preciza clar că o va achizitiona prin leasing. Este o formă de escrocherie, vă spun fără reţinere, iar grecul este în avantaj. Totul, prin manevre juridice, nimic nefiind acoperit legal".
În plus, consolidarea vechiului sediu, de a cărei finalizare depinde contractul cu Iliotomi, a fost oprită, pentru că primarul a reziliat contractul cu proiectantul.

Continuăm să plătim 250.000 de euro pe lună chirie, în baza unui contract prin care suntem obligaţi să plătim şi taxele pe clădire. Mai mult, proprietarul poate mări chiria în funcţie de Indicele Preţului de Consum, adică, dacă se scumpeşte pâinea, chiria creşte, banii publici fiind astfel la mâna hazardului.

„Ce mai putem face acum e să seseizăm Curtea de Conturi, deşi mi-e greu să cred că va finaliza vreun demers. Ce este mai trist e faptul că va mai trece un mandat, două şi tot aşa, iar vechiul sediu tot nu va fi funcţional", a conchis Călin Murg.

Verificări cerute de Prefectură

Surse din Primărie susţin că Iliotomi vrea să ridice, alături de sediul Primăriei, o altă clădire turn în care să se mute şi Prefectura, actualmente situată în imobilul de pe Regina Elisabeta. Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei, a declarat că, legat de cazul „Turul-tun al lui Oprescu", a cerut Consiliului Genearal Municipiului Bucureşti să verifice modul în care s-a făcut vânzarea şi dacă s-a respectat dreptul de preempţiune al municipalităţii la cumărarea sediului. „În al doilea rând, am cerut să se verifice dacă era fezabil ca municipalitatea să cumpere sediul având în vedere faptul că preţul vânzării nu este cu mult mai mare decât valoarea totală a chiriei", a precizat Atănăsoaei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite